Hyppää sisältöön

USA:n korkeimpaan oikeuteen latinotuomari

Yhdysvaltain korkeimpaan oikeuteen ollaan nimittämässä ensimmäistä kertaa latinotuomaria. Presidentti Barack Obaman ehdokas Sonia Sotomayor läpäisi senaatin komitean käsittelyn. Komitean jako noudatti puoluejakoa - vain yksi republikaani äänesti demokraattien rinnalla Sotomayorin puolesta.

Barack Obaman uudet linjaukset korkeimman oikeuden suhteen ottivat askeleen eteenpäin, kun Sonia Sotomayor läpäisi senaatin komitean äänestyksen. Sotomayoria esitetaan korkeimman oikeuden jäseneksi äänin 13-6. Yksi republikaanisenaattori meni demokraattien kelkkaan.

Sotomayorin valinta sinetöidään myöhemmin senaatissa, jossa on demokraattienemmistö.

55-vuotias Sotomayor on ensimmäien korkeimman oikeuden tuomari, jolla on latinalaisamerikkalainen tausta. Hänen vanhempansa ovat lähtöisin Puerto Ricosta.

Hän on vasta kolmas nainen, joka on valittu korkeimpaan oikeuteen. Hänen etnisessä taustassaan ja sukupuolessaan yhdistyykin olennaisesti Obaman ajama korkeimman oikeuden tuomarien nimityspolitiikan muutos.

Sotomayor on työskennellyt liittovaltion tuomarina 17 vuotta ja korkeimmassa oikeudessa hän korvaa David Souterin, jolla on ollut liberaalin maine. Sotomayorin valinnan ei odotetakaan varsinaisesti muuttavan kokeimman oikeuden tasapainoa.

Korkeimmassa oikeudessa on edelleen vallassa varsin iäkkäät ja konservatiiveina pidetyt tuomarit.

Sotomayoria vastustaneet republikaanipiirit ovat pelänneet hänen ujuttavan korkeimman oikeuden päätöksiin perusteita, jotka pohjautuvat muun muassa etnisiin näkökohtiin ja sukupuolijakoon.