1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Dioksiinia Saksan rehurasvassa jopa 77 kertaa sallittua enemmän

Kemiallisten testien perusteella myrkyllistä dioksiinikemikaalia oli saksalaisrehuun sekoitetussa rasvassa jopa 77 kertaa sallittua enemmän. Lisäksi saastunutta rasvaa on ollut käytössä huomattavasti kauemmin kuin aiemmin arveltiin.

Schleswig-Holsteinin osavaltion maatalousministeriön teettämissä laboratoriotutkimuksissa rasvanäytteistä löydetty dioksiini ylitti sallitun rajan jopa 77-kertaisesti. Sallittu 0,75 nanogramman raja ylittyi 90 prosentissa näytteistä, kertoo sanomalehti Der Spiegel.

Tutkimuksissa on käynyt myös ilmi, että korkeita dioksiinipitoisuuksia oli havaittu laboratoriotesteissä jo viime maaliskuussa. Rasvaa oli tästä huolimatta myyty rehunvalmistajille vielä marras-joulukuussa. Saksalaiset syyttäjäviranomaiset harkitsevat oikeustoimia rasvan myynyttä Harles und Jentzsch -yhtiötä vastaan. Yhtiö on kiistänyt kaikki syytteet.

Lähes 5 000 maatilaa suljettu

Saksan maatalousministeriö kertoi aiemmin perjantaina sulkeneensa dioksiiniepäilyjen takia 4 700 maatilaa. Suurin osa karanteeniin asetetuista tiloista on Ala-Saksin osavaltiossa maan pohjoisosassa. Saksassa on yhteensä noin 375 000 maatilaa.

Saksan dioksiiniskandaali puhkesi aiemmin viikolla, kun kävi ilmi, että eläinrehuihin oli sekoitettu dioksiinipitoista teollisuusrasvaa. Dioksiinijäämiä oli aiemmin löydetty kananmunista ja -lihasta.

Rasvoja on sekoitettu rehuihin jopa 3 000 tonnia, ja myrkyllisestä dioksiinista saastunutta rehua voi saksalaisten tiedotusvälineiden mukaan olla jopa 150 000 tonnia.