Guggenheim-museon perustamista Helsinkiin selvitetään

Maailmanlaajuisesti toimiva, taidemaailmassa arvostettu Guggenheim-säätiö alkaa selvittää mahdollisuutta perustaa Guggenheim-museo Helsinkiin. Guggenheim-museoita on tällä hetkellä neljä ympäri maailmaa. Säätiö keskittyy toiminnassaan moderniin ja nykytaiteeseen.

Guggenheim-museo New Yorkissa.
Helsingin taidemuseon johtaja Janne Gallen-Kallela-Sirén kertoo YLE Uutisten haastattelussa Helsingin Guggenheim-hankkeesta. Hänen mukaansa jo se, että hankkeen mahdollisuutta selvitetään, on Suomelle hieno asia.

Helsingin kaupunki on tilannut Solomon R. Guggenheim-säätiöltä selvityksen, jossa kartoitetaan mahdollisuutta perustaa Helsinkiin Guggenheim-museo. Asiasta kertoivat kaupunginjohtaja Jussi Pajunen ja Guggenheim-säätiön ja -museon pääjohtaja Richard Armstrong. Selvityksen on määrä valmistua vuoden loppuun mennessä.

Selvityksessä kartoitetaan kaavaillun taidemuseon tehtäviä ja rakenteita sekä sitä, millaiseksi museon näyttelytoiminta ja pedagoginen ohjelmisto voisi muodostua. Tarkastelun kohteina ovat myös museon taloudelliset vaikutukset sekä Guggenheim-säätiön rooli hankkeessa.

Suomella valmius nousuun kulttuurikentällä

Tunnetuin Solomon R. Guggenheimin-säätiön omistamista museoista on USA:ssa, New Yorkissa, sijaitseva Guggenheim-museo. Yhdysvaltain lisäksi Guggenheim-museo on Italian Venetsiassa, Espanjan Bilbaossa ja Saksassa Berliinissä. Yhdistyneiden Arabiemiraattien pääkaupunkiin, Abu Dhabiin, avataan Guggenheim-museo vuonna 2013.

Guggenheim-säätiön pääjohtajan, Richard Armstrongin mielestä Suomella on valmius ottaa nykyistä suurempi rooli kansainvälisellä kulttuurikentällä. Armstrongin mukaan Suomen kulttuurin elinvoima ja saavutukset ovat kansainvälisesti tunnettuja.

Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen puolestaan hehkuttaa kansainvälisen museoyhteistyön olevan suuri valtti Helsingin ja Suomen menestymisessä yhä verkostoituneemmassa maailmassa, keskellä kovaa kilpailua.

Paikaksi keskustan ranta-alue

Guggenheim-säätiön selvitystyö on vasta ensimmäinen askel mahdollisen taidemuseon perustamisesta Helsinkiin. Mikäli selvityksen tulosten pohjalta voidaan esittää uuden Guggenheim-museon rakentamista Suomeen, vaatii hanke edetäkseen Helsingin kaupunginvaltuuston ja Guggenheim-säätiön hallituksen hyväksynnän.

Jos hanke toteutuu, voisi Guggenheim-Helsinki-museo olla valmis vuosina 2017 - 2018, arvelee hankkeessa Helsingin kaupunkia edustava Helsingin taidemuseon johtaja Janne Gallen-Kallela-Sirén. Hänen mukaansa jo pelkästään se, että hankkeen mahdollisuutta Helsingissä selvitetään, on Suomelle hieno asia.

Guggenheim-Helsinki-museon selvitystyö maksaa noin 2 miljoonaa euroa. Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden tukevat selvitystyötä merkittävillä avustuksilla.

Mahdolliselle uudelle taidemuseolle kaavaillaan paikkaa Helsingin keskustan ranta-alueelta; rannat vapautuivat uusiin käyttötarkoituksiin, kun rahtisatamat siirrettiin vuonna 2008 kaupungin itäpuolelle.