Hyppää sisältöön

Terrori-isku tappoi 35 Moskovan lentokentällä

Moskovan Domodedovon lentokentälle maanantaina iskenyt itsemurhapommittaja tappoi ainakin 35 ihmistä. Hätätilaministeriön mukaan loukkaantuneita on 180, joista runsaat 80 tarvitsee sairaalahoitoa, kertoo uutistoimisto AP. Uhrien joukossa on myös ulkomaalaisia.

Amatöörikuvaajan videossa näkyy tilanne Domodedovon lentokentän terminaalissa räjähdyksen jälkeen. Kuva: Reuters-TV

Tutkijoiden mukaan kuolleiden joukossa on kaksi brittiä, kertoo uutistoimisto AP. Sairaalalähteet kertoivat, että hoidettavana oli ainakin yksi italialainen ja yksi ranskalainen. Lisäksi suurlähetystöt ovat vahvistaneet, että loukkaantuneiden joukossa on yksi Slovakian kansalainen ja Tadzikistanin kansalaisia.

Venäjän presidentti Dimitri Medvedev sanoi, että tekoa tutkitaan terrori-iskuna ja tutkintaa johtaa erillinen tutkintakomitea. Medvedev vannoi, että syylliset saadaan selville ja tuomitaan.

Todennäköisesti itsemurhaisku

Isku oli turvallisuusviranomaisten mukaan todennäköisesti itsemurhaisku. Tekijästä ei kuitenkaan ole vielä tarkempaa tietoa. Nimettömän turvallisuuslähteen mukaan iskun tekijä olisi ollut noin 35-vuotias arabin näköinen mies.

Poliisi ilmoitti aiemmin, että yksi tai useampi pommittaja oli iskun takana. Venäläismedian mukaan erittäin voimakkaassa pommissa oli sisällä sirpaleita, ruuveja ja kuulalaakereita.

Pommi räjähti lentokentän kansainvälisen terminaalin tuloaulassa, jonne yleisöllä on vapaa pääsy. Turvallisuutta tiukennettiin heti iskun jälkeen kaikkialla Venäjällä erityisesti joukkoliikennevälineissä. Venäjän terrorismin vastainen viranomainen vahvisti myöhään illalla, että räjähdyksiä oli vain yksi.

Viranomaisilla ennakkovihje iskusta

YLEn Moskovan-kirjeenvaihtajan Marja Mannisen mukaan Venäjän turvallisuuspalvelu olisi tiennyt uhasta, mutta tekijöitä etsittiin väärästä paikasta. Syyttävä sormi osoittaa Mannisen mukaan Pohjois-Kaukasiaan.

Uutistoimistojen mukaan lentokenttäviranomaiset etsivät ennen iskua kolmea henkilöä, joita epäiltiin terrori-iskun suunnittelusta. Etsintöjä on ilmeisesti tehty Zelenogradissa Moskovan lähellä. Tiettävästi epäillyt nähtiin turvakameroista, mutta viranomaiset eivät ehtineet saada heitä kiinni ennen iskua.

Räjähdys synnytti paniikin

Räjähdys tapahtui noin puoli neljältä Suomen aikaa. Iskun tapahtuessa matkatavara-aulassa oli paljon ihmisiä. Lentoja oli juuri saapunut muun muassa Lontoosta. Pommin räjähdettyä terminaalin katto romahti osin ja sisällä syttyi tulipalo. Paikalla oli täysi paniikki ja kaaos.

- Olin kymmenen metrin päässä räjähdyksestä. Yhtäkkiä kävi välähdys ja paksua savua ilmaantui. Kaikki joutuivat paniikkiin, koska pelkäsimme toista räjähdystä, kertoi iskun silminnäkijä Artiom Tshilekov uutistoimisto AFP:lle.

Toinen silminnäkijä kertoi uutistoimisto Itar-Tassille pitävänsä mahdollisena, että räjähde olisi ollut matkalaukussa.

- Näin miehen kävelemässä väkijoukon keskellä ja sitten joko hänen laukkunsa tai miehen ruumiiseen kiinnitetty pommi räjähti.

Monet uhreista odottelivat matkalaisia

Iskun jälkeen Moskovassa alkoi laaja pelastusoperaatio ja lähes kaikki kaupungin ambulanssit kiirehtivät paikalle.

Loukkaantuneita vietiin useisiin alueen sairaaloihin; Itar-Tassin mukaan sairaalahoitoon kuljetettiin 74 ihmistä ja 94 sai muuten apua.

Silminnäkijöiden mukaan monet kuolleista ja loukkaantuneista olivat taksinkuljettajia tai ihmisiä, jotka olivat muuten vastassa lennoilta saapuvia.

Kenttä oli lyhyen aikaa suljettuna, mutta lentoliikenne jatkui sen jälkeen normaalisti.

Domodedovon kentän turvatoimia arvosteltu aiemmin

Domodedovon kentän turvatoimia on arvosteltu riittämättömiksi. YLEn Moskovan kirjeenvaihtajan Marja Mannisen mukaan kentälle on päässyt helposti sisälle.

Muun muassa 2004 kaksi itsemurhapommittajaa pääsi läpi kentältä tekeytyen lentokenttähenkilökunnaksi. Kesken lentojen räjähtäneet pommit tappoivat yhteensä 90 matkustajaa kahdessa koneessa.

Domodedovon kansainvälinen lentokenttä on Venäjän suurin. Sitä käytti viime vuonna 22,3 miljoonaa matkustajaa. Kenttä sijaitsee Moskovan kaakkoispuolella, noin 20 kilometrin päässä kaupungin keskustasta.