Hyppää sisältöön

Ydinvoima jakaa puoluejohtajia

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kannattaa lisäydinvoiman rakentamista kun taas kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen välttelee suoraa kannanottoa. Kannat käyvät ilmi Yleisradion vaalikoneen vastauksista. Vaalikone avataan huomenna perjantaina.

Kuva: Yle

Ylen vaalikoneen sivuilta löytyvät mm. eduskuntapuolueiden johtajien käsitykset lisäydinvoiman tarpeesta. Vaalikoneen väittämä kuuluu: Tulevalla vaalikaudella tulee myöntää lupa ainakin yhden uuden ydinvoimalan rakentamiselle. Vastausvaihtoehtoja on viisi: täysin samaa mieltä, jokseenkin samaa mieltä, jokseenkin eri mieltä, täysin eri mieltä sekä en osaa sanoa.

Puoluejohtajista kolme torjuu lisäydinvoiman rakentamisen eli on täysin eri mieltä väittämän kanssa. Nämä kolme ovat keskustan Mari Kiviniemi, vihreiden Anni Sinnemäki ja vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki.

Uudella ydinvoimalaluvalla on myös puolustajansa. Perussuomalaisten Soini on jokseenkin samaa mieltä ja ja RKP:n Stefan Wallin täysin samaa mieltä uuden ydinvoimalaluvan tarpeesta.

Sitten tulee jo hankalampia tulkintoja. Uuden ydinvoimalan luvan myöntämisestä ensi vaalikaudella ovat jokseenkin eri mieltä kokoomuksen Jyrki Katainen, SDP:n Jutta Urpilainen ja kristillisdemokraattien Päivi Räsänen.

Kataisen jokseenkin eri mieltä tarkoittaa oheen liitetyn selityksen mukaan kuitenkin sitä, että Loviisan kahden reaktorin uusimisille voidaan lupa myöntää, kunhan selvitykset sitä puoltavat.

SDP:n Jutta Urpilainen puolestaan kirjoittaa, että vanhentuvien ydinvoimaloiden korvaamista uusilla ei tulevaisuudessa voi poissulkea.

Näihin ja vaalikoneen muihin kysymyksiin voi siis paneutua huomenna, kun Ylen vaalikone avataan. YLE Uutisten politiikan toimituksen esimies Riikka Uosukainen uskoo, että vaalikoneella on kysyntää.

- Luulen, että vaalikoneeseen ja vaalitentteihin kohdistuu nyt erityisen suuri kiinnostus, koska niin sisäpoliittisesti kuin ulkoisestikin tilanne on poikkeuksellinen. Perussuomalaiset ovat nousussa ja meillä on käytännössä neljä suurta puoluetta. Kun tähän lisätään keskustelu euroalueen taloudesta ja lisävakuuksista ja Japanin turma, niin luulen että ihmiset etsivät nyt paljon vastauksia, Uosukainen arvioi.