Hyppää sisältöön

STUK: Tshernobylin ydinturma edelleen Fukushimaa vakavampi

Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja Jukka Laaksonen ei luokittelisi Fukushiman ydinvoimaonnettomuutta samaan luokkaan Tshernobylin kanssa. Laaksonen katsoo Japanin viranomaisten tulkinneen sääntöjä liian kaavamaisesti. Myöskään voimala-alueen säteilyarvot eivät tue turman nostamista korkeimpaan luokkaan seitsemän.

Japanin viranomaiset ovat nostaneet Fukushiman ydinvoimaonnettomuuden vakavuusasteen samaan luokkaan Tshernobylin ydinvoimaonnettomuuden kanssa. Sekä Fukushiman että Tshernobylin onnettomuuden luokitus on vakavuusasteikon korkein eli seitsemän. Aiemmin Japani luokitteli onnettomuuden kansainvälisellä seitsenportaisella asteikolla viitoseksi. Syyksi kerrotaan Fukushiman voimala-alueen korkeat säteilyarvot.

- Japanin viranomaiset ovat hyvin kaavamaisesti tulkinneet näitä sääntöjä, jossa sanotaan, että kun on ryhdytty merkittäviin toimenpiteisiin väestön suojaamiseksi ja kun kokonaispäästö reaktorista on ylittänyt tietyn rajan, niin sen jälkeen onnettomuus on luokassa seitsemän. Voimalan tilanteessa ei ole kuitenkaan tapahtunut mitään äkillisiä muutoksia viikkoon, painottaa STUKin pääjohtaja Jukka Laaksonen.

Laaksosen mukaan Fukushimaa ei voi verrata Tshernobylin onnettomuuteen.

- Fukushiman ympäristöstä ei missään tapauksessa tule sellaista radioaktiivista autiomaata kuin Tshernobylin seudusta tuli.

Fukushiman säteilyarvot eivät tue vakavuusluokittelua

Jukka Laaksonen katsoo, ettei Fukushiman ydinvoimala-alue ole myöskään erityisen saastunut, jotta onnettomuus pitäisi luokitella vaikeimpaan luokkaan.

- Maa-alue on yllättävän vähän saastunut. Ne säteilytasot, mitä on mitattu lähellä voimalaa eivät juuri poikkea Suomen luonnon taustasäteilystä. Sieltä löytyy yksittäisiä paikkoja kymmenienkin kilometrien päässä, joissa on mitattu samoja säteilyarvoja kuin ihminen saa lentomatkan aikana.

Laaksonen kertoo, että suurin syy mitattuihin säteilylukuihin on radioaktiivinen jodi, mutta jodi häviää kolmessa kuukaudessa sekä reaktorista että ympäristöstä. Tämän jälkeen myös säteilytasot laskevat.

Japania on tänä aamuna ravistellut jälleen kaksi voimakasta jälkijäristystä. Voimayhtiö Tepcon mukaan Fukushiman ydinvoimalan työntekijät on määrätty evakuoitavaksi jälkimmäisen järistyksen takia.