Hyppää sisältöön

Tiura, Väyrynen ja Lindén putosivat

Eduskunnasta putoaa joukko varsin nimekkäitä poliitikkoja. Paikkansa menettivät esimerkiksi vaalirahakohun keskiössä ollut Marja Tiura (kok.), ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrynen (kesk.) ja viestintäministeri Suvi Lindén (kok.).

Paavo Väyrynen oli Ylen haastateltavana keskustan vaalivalvojaisissa. Kuva: Yle

Pirkanmaalainen Marja Tiura sai viime vaaleissa huikean yli 17 000 äänen potin, mutta nyt äänimäärä oli siitä vain murto-osa: 4 424. Hän putosi eduskunnasta.

Sen sijaan muut vaalirahakohussa poliisitutkintaan joutuneet ehdokkaat - Antti Kaikkonen (kesk.), Sampsa Kataja (kok.) ja Ilkka Kanerva (kok.) - pääsivät uudelle kaudelle.

Muista kärkipoliitikoista eduskunnan joutuu jättämään myös ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrynen (kesk.), joka vaihtoi vaaleissa vaalipiiriä Lapista Uudellemaalle.

Varapaikkaan joutuu tyytymään myös viestintäministeri Suvi Lindén (kok.).

Lindén ja Tiura eivät vastanneet tänään soittopyyntöihin. Väyrynen sanoi keskittyvänsä ainakin aluksi tilansa pyörittämiseen Keminmaalla.

Paljon tunnettuja poliitikkoja jäi rannalle

Eduskunnasta putosi myös muita tuttuja nimiä. Keskustalaisilta tippuivat esimerkiksi entinen maatalousministeri Juha Korkeaoja (kesk.) Satakunnasta sekä keskustasta perussuomalaisiin vaihtanut Markku Uuspaavalniemi.

Tunnetuista poliitikoista ilman kansanedustajapaikkaa jäivät myös SDP:n edustaja Kimmo Kiljunen ja Risto Kuisma sekä keskustan entinen puoluesihteeri Jarmo Korhonen ja RKP:n Jörn Donner.

Jarmo Korhosta ei vienyt eduskuntaan edes se, että hän jakoi kampanjansa aikana äänestäjille lähes 10 000 kiloa perunaa.

- Perunat menivät ihan oikeaan paikkaan eli suuhun, eli ihmiset söivät. Se oli kampanjatuote, hyvää suomalaista ruokaa pitää suosia. Näin se vaaleissa menee aina, Korhonen sanaili päivällä.

Pitkä ura tyssäsi protestivaaleihin

Vihreistä putosivat muun muassa puolueen varapuheenjohtaja Jyrki Kasvi ja pitkäaikainen kansanedustaja, tietokirjailija Erkki Pulliainen, joka on istunut eduskunnassa 24 vuotta.

- Vihreä liitto on julistautunut hypereurooppalaiseksi yhteisöksi, jolloin paha on tietysti vihreä liitto ja hyvä on persut. Siinä se asetelma onkin, ja tulos näkyy, Pulliainen punnitsi vihreiden vaalitappiota.

Pulliainen sanoo antavansa aplodit, jos uusi hallitus tekee ympäristön ja luonnonsuojelun hyväksi "edes yhden millimetrin verran myönteistä".

Valintatapa jätti tämänkertaisissa eduskuntavaaleissa rannalle yli 6 000 äänen demariehdokkaan ja päästi läpi 4 000 ääntä vähemmän saaneen vihreän. SDP:n Harry Wallin Vaasan vaalipiiristä sai vain varasijan 6 346 äänellä.

Wallin oli siis eniten ääniä kerännyt rannalle jääneistä ehdokkaista. Pienimmällä kannattajakunnalla eduskuntaan kiri oululainen vihreiden edustaja Satu Haapanen 2 302 äänellä.

Haapasen läpimeno lopetti puolestaan Erkki Pulliaisen edustajauran.