Hyppää sisältöön

Rovaniemen kelkkatehdastutkinta syyttäjälle

Rovaniemen moottorikelkkatehtaaseen ja vaalirahoitukseen liittynyt rikostutkinta on siirtynyt syyteharkintaan. Rikosvyyhtiin on poliisin mukaan sekaantunut kaikkiaan kuusi henkilöä.

Puolitoista vuotta kestänyt poliisitutkinta Rovaniemen moottorikelkkatehdashankkeen ympärillä on päättynyt.

- Juttu on nyt poliisin osalta loppuun asti selvitetty. Asia siirtyy valtakunnansyyttäjänvirastoon syyteharkintaan, kertoo tutkinnanjohtaja Erkki Rossi Keskusrikospoliisista YLE Uutisille.

Alun perin rikoksesta epäiltyjä oli kahdeksan. Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske teki kuitenkin pari viikkoa sitten syyttämättäjättämispäätöksen, joka vapautti kaikista rikosepäilyistä Kuntien eläkevakuutuksen hallituksen jäsenet Sampsa Katajan (kok.) ja Varpu-Leena Malmgrenin (kesk.).

Rikoksesta epäiltyjä tällä erää vielä kuusi

Nova-yhtiöiden Arto Merisaloa ja Tapani Yli-Saunamäkeä sekä keskustan entistä yhteyspäällikköä Lasse Kontiolaa epäillään lahjuksen antamisesta.

Kuntien eläkevakuutuksen entistä toimitusjohtajaa Markku Kauppista epäillään lahjuksen antamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Rovaniemen kaupunginhallituksen entistä puheenjohtajaa Ari Ruotsalaista (kesk.) epäillään lahjuksen ottamisesta ja virka-aseman väärinkäyttämisestä. Rovaniemen kaupunginjohtajan Mauri Gardinin tekemisiä puolestaan on tutkittu virka-aseman väärinkäyttämisenä.

Kaikki epäillyt kiistävät syyllistyneensä mihinkään rikokseen.

Vyyhti alkoi purkautua Novan konkurssirikosepäilyistä

Rovaniemen kelkkatehdashankkeeseen liittyvä rikostutkinta nytkähti liikkeelle syksyllä 2009.

- Tämä tutkinta sai alkunsa, kun Helsingin poliisi selvitteli Nova Kiinteistökehityksen konkurssipesään liittyviä velallisrikosepäilyjä, tutkinnanjohtaja Rossi taustoittaa.

- Kävi ilmi, että Novasta oli maksettu vaalitukea Rovaniemen kaupunginhallituksen silloiselle puheenjohtajalle Ari Ruotsalaiselle.

- Poliisin käsityksen mukaan Nova on ollut hankkimassa itselleen kelkkatehdashankkeeseen liittyvää kiinteistökehitysprojektia epäasiallisin menettelytavoin.

Poliisin mukaan on ollut lisäksi syytä epäillä, että lahjusjärjestelyissä oli mukana myös Kuntien eläkevakuutuksen silloinen toimitusjohtaja Markku Kauppinen.

Esitutkinta-aineistoa on kertynyt kaikkiaan 1 300 sivua.