Tutkimus: Seksistä voi seurata aivohalvaus

Seksi, kahvinjuonti ja jopa nenän niistäminen voivat aiheuttaa aivohalvauksen, väittää hollantilainen tutkimus Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan. Stroke-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan niin kofeiini, seksin harrastaminen kuin nenän niistokin nostavat verenpainetta, mikä puolestaan voi johtaa aivoverenvuotoon.

Tutkimuksessa todetaan kuitenkin, että lisäselvityksiä aivoverenvuodon syntymekanismeista tarvitaan edelleen.

Esimerkiksi Britanniassa 150 000 ihmistä sairastuu vuosittain aivohalvauksen. 29 000 aivohalvaustapausta johtuu juuri heikentyneen aivovaltimon repeämisestä. Suomessa aivohalvaustapauksia todetaan vuosittain 14 000. Pahimmillaan aivoverenvuoto voi johtaa kuolemaan.

Utrechtin yliopistossa tehdyn kolmivuotisen seurantatutkimuksen mukaan kahvin juonti lisää aivoverenvuodon vaaraa enemmän kuin mikään muu riskitekijä. Myös säikähtäminen voi aiheuttaa verenvuodon aivoissa.

- Kaikille riskitekijöille on yhteistä äkillinen lyhytaikainen verenpaineen nousu. Tämä näyttäisi olevan todennäköinen syy heikentyneen verisuonen puhkeamiselle, sanoo tutkimusta johtanut neurologi Monique Vlak.

Tutkijat muistuttavat kuitenkin, että vaikka joka 50. ihminen kärsiikin aivovaltimon heikentyneistä, verisuonen repeäminen on lopulta varsin harvinaista.