Kemikaalivesimelonit räjähtelevät Kiinassa

Kemikaalien liikakäyttö on johtanut vesimelonien räjähdyksiin itäisessä Kiinassa. Maanviljelijät ovat käyttäneet suuria määriä kemikaaleja nopeuttaakseen viljelysten kasvua ja saadakseen ne ripeämmin myyntiin.

Räjähtäneitä vesimeloneja Jiangsun maakunnassa Kiinassa. Kuva: Reuters / CCTV

Jiangsun maakunnassa vesimeloneja tuhoutui hehtaarikaupalla, kun ne kasvoivat liian suuriksi kemikaalien ylikäytön vuoksi ja räjähtelivät.

Maanviljelijät käyttivät kasvukemikaalia erittäin sateisena aikana, mutta liian myöhään kasvukauteen nähden. Valtavien vesimelonipeltojen sijaan tuloksena oli eräänlainen "maamiinapelto". Yhteensä noin 20 maanviljelijän vesimelonipeltoja tuhoutui 115 eekkeriä, eli noin 46,5 hehtaaria.

Maanviljelijä Liu Mingsuolta tuhoutui kolme eekkeriä hedelmiä. Hän sanoi CCTV:lle, että näky pellolla oli kuin isku sydämeen.

- Ensin pellolla oli 80 räjähtänyttä vesimelonia, iltapäivään mennessä niitä oli 100. Pari päivää myöhemmin lopetin laskemasta, Mingsuo sanoo.

Moni maanviljelijä paloitteli vesimelonit ja syötti ne kaloille ja sioille.

Kiinassa kemikaalin käyttö ei ole kiellettyä, mutta maa taistelee rehottavaa torjunta-aineiden, lannoitteiden ja lisäaineiden liikakäyttöä vastaan. Väri- ja makeutusaineita käytetään ruokiin myynnin tehostamiseksi ja ruoan ulkonäön parantamiseksi.