Islannin aktiivisin tulivuori alkoi purkautua

Tutkijoiden mukaan islantilainen Grimsvötn-tulivuori alkoi purkautua lauantaina. Asumattomalla jäätiköllä sijaitsevasta vuoresta nousee valkoista savua yli viidentoista kilometrin korkeuteen.

Kuva: Reuters

Purkautumisen aloittanut Grimsvötn-tulivuori sijaitsee asumattomalla Vatnajökull-jäätiköllä Islannin kaakkoisosassa.

Norjalaislehti Dagbladet kirjoittaa, että purkautuminen voi jatkua viikon. Islantilaistutkijat lentävät vuoren yli arvioidakseen tilanteen, mutta odottavat purkauksen olevan pieni tai kohtalainen. He pitävät epätodennäköisenä, että luvassa olisi huhtikuun 2010 kaltaista tuhkapilveä.

Purkauksen jälkeen tuhkaa on kuitenkin kantautunut muutaman sadan kilometrin päähän Islannin pääkaupunkiin Reykjavikiin.

Islannin tulivuoret ovat maailman aktiivisimpia: Grimsvötn on purkautunut yhdeksän kertaa, viimeksi vuonna 2004. Vuoren ympärillä olevan jäätikön sulaminen viime marraskuussa herätti tutkijoiden huomion, mutta purkausta ei kuitenkaan silloin vielä kuulunut.

Reilu vuosi sitten purkautunut Eyjafjällajökull-tulivuori aiheutti lentokaaoksen Euroopan alueelle. BBC:n mukaan viime kuussa julkistetun selvityksen mukaan turvatoimille oli vahvat perusteet.