Barcelonan mielenosoitusleiri siivottiin - yli 120 loukkaantui

Yli 120 ihmistä on loukkaantunut Espanjan Barcelonassa poliisin hajotettua mielenosoittajajoukon, jotta mielenosoittajien pari viikkoa asuttama aukio kaupungin keskustassa saatiin siivottua. Poliisi käytti pamppuja ja ampui mielenosoittajia kumiluodeilla. Siivouksen jälkeen mielenosoittajat palasivat aukiolle.

Poliisi raahasi mielenosoittajia pois Katalonia-aukiolta Barcelonassa 27. toukokuuta. Kuva: Albert Olive / EPA

Poliisi saapui paikalle päivällä mellakkavarusteissa, kun noin 50 mielenosoittajaa tukki kadun estääkseen siivousautojen poistumisen Katalonian-aukiolta. Poliisi hajotti ihmisjoukon ja siivoojat viimeistelivät työnsä poliisin valvonnassa.

Aukiolta vietiin pois muun muassa mielenosoittajien teltat ja makuupussit.

Katalonian aluehallinnon tiedottajan mukaan 84 mielenosoittajaa ja 37 poliisia loukkaantui yhteenotossa. Uutistoimisto AFP:n haastatteleman terveysviranomaisen mukaan 12 ihmistä vietiin sairaalaan ruhjeiden tai shokin vuoksi.

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun poliisi puuttui koko Espanjassa kannatusta saaneeseen toukokuun 15. päivän mukaan nimettyyn liikkeeseen. Liike haluaa muutosta Espanjan poliittiseen elämään ja etenkin maata jäytävään nuorisotyöttömyyteen.

Poliisi perusteli toimiaan sillä, että Barcelonan ja Manchester Unitedin jalkapallo-ottelu lähestyy ja aukio oli siivottava jalkapallofanien juhlien varalta. Poliisi on antanut mielenosoittajille luvan mennä takaisin aukiolle, mutta leiriytymistä se ei enää aio sallia.

La Vanguardia -lehden mukaan aukiolla oli perjantai-iltana mielenosoittajia huomattavasti enemmän kuin aiemmin.

Myös pääkaupungin Madridin Puerta del Sol -aukiolla mielenosoittajien määrä on vähentynyt siitä, mitä se oli ennen viimesunnuntaisia aluevaaleja. Madridin protestoijat aikovat päättää sunnuntaina, kuinka jatkaa toimintaansa.