MLL: Lapsi haluaa tietää, miksi joku haluaa tappaa

Mannerheimin Lastensuojeluliitto opastaa, että lapsiperheiden kannattaa Norjan tapahtumien suhteen olla rehellisiä. Pelkkä totuuden kertominen lapsille ei riitä, jos vanhemmat eivät ole rehellisiä myös tunteiden osalta. Surullista tapausta on luvallista myös surra.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton pääsihteeri Mirjam Kalland. Kuva: Yle

Liiton pääsihteeri Mirjam Kalland toivoo, että vanhemmat kertoisivat lapsille, miksi he ovat nyt surullisia. Vaikeiden vastauksien etsiminen alkaa viimeistään siinä vaiheessa, kun lapsi kysyy, miksi joku haluaa tappaa ihmisiä.

- Siinäkin voi olla rehellinen ja sanoa, etteivät tätä aikuisetkaan oikeasti pysty käsittämään. Lapselle voi kuitenkin kertoa, että ihmisen ajatukset voivat sairastua ihan niin kuin käsi tai vatsa voivat tulla kipeäksi. Tässä tapauksessa vaan tällä yksilöllä ei ole ollut ketään, joka olisi huomannut sitä ajoissa, Mirjam Kalland toteaa.

Totuudessakin on tietysti pieniä vivahteita. Lapsille on Kallandin mukaan tärkeää tehdä selväksi, että Suomessa ja kotonaan hän on turvassa.

- Lapselle voi sanoa, että meillä ei tällaista tule tapahtumaan. Sen tietysti aikuinen tietää, että varmoja lupauksia ei voi koskaan antaa mistään, mutta lähtisin kuitenkin lohduttamaan lasta, että me olemme turvassa, Kalland sanoo.

Mikä on äärioikeistolainen tai kiihkouskovainen?

Lapselle voi yrittää selittää, että todellinen elämä on hyvin monimutkaista, eikä helppoja vastauksia ole. Norjan tekijän toiminta on sen sijaan perustunut ääriajatteluun eli siihen, että hän on halunnut löytää vain yhden totuuden tai yhden vihollisen.

- Lapsen on tätä ehkä vaikea hahmottaa, sillä lapsi itsekin haluaa vielä jakaa maailman hyviin ja pahoihin, mustaan ja valkoiseen, toteaa Mirjam Kalland.

MLL toivoo, että vanhemmilla riittäisi aikaa keskustella lapsen kanssa Norjan tapahtumista niin kauan kuin lapsi haluaa.

- On hyvä havaita, jos lapsi miettii asiaa ja kysyä, että pohditko vielä sitä Norjassa tapahtunutta. Voi myös sanoa, että ainakin minä vielä pohdin sitä, Mannerheimin Lastensuojeluliiton pääsihteeri Mirjam Kalland sanoo.

MLL on koonnut nettisivustolleen ohjeita, miten lapsen kanssa voi puhua Norjan kaltaisista väkivaltatapauksista. Myös liiton lasten ja nuorten päivystävä puhelin saanee lähipäivinä jälleen runsaasti soittoja. Pääsihteeri Kalland rohkaisee myös lasten vanhempia ja isovanhempia soittamaan yksityiskohtaisempien neuvojen saamiseksi.