Syksyn satonäkymä vaikuttaa hyvältä

Viljelykasvien kasvu on yli viikon edellä normaalista aikataulusta. Kesä- ja heinäkuun lämmin sää on vauhdittanut kasvien kasvua. Viljojen puimakausi on juuri käynnistymässä. Syksyn satonäkymä on hyvä, mikäli sää suosii puintikautta.

Vehnäpelto. Kuva: YLE

Ylen Aamu-tv:n haastattelussa ProAgrian kehityspäällikkö Terhi Taulavuori kertoi, että syksyn sato näyttää hyvältä.

- Toki sääolot vaikuttavat merkittävästi siihen, mitä sadosta saadaan korjattua ja minkä laatuisena.

Myös puutarhakasvien sadosta on odotettavissa hyvä. Taulavuoren mukaan herukat ja osa omenoista ovat kypsymässä. Herukoiden sato arvioidaan määrältään keskimääräiseksi ja laadultaan hyväksi. Herukoiden korjuu alkaa niiden päätuotantoalueella Itä- ja Keski-Suomessa tällä viikolla.

Vadelmien keruu alkaa olla jo loppusuoralla lyhyeksi jääneen kukinnan vuoksi. Aurinkoisen sään ansiosta vadelmien laatu on silti hyvä.

Sato ei ole kuitenkaan ihan täysin vahingoilta välttynyt. Heinäkuun ukkoskuurot ovat lakoonnuttaneet viljoja, tukahduttaneet perunakasvustoja ja aiheuttaneet laatuongelmia vihannes- ja marjasadolle.

Taulavuoren mukaan näillä näkymin koloradonkuoriaisista ei ole haittaa perunasadolle. Keskeisimmillä perunanviljelysalueilla koloradonkuoriaisia ei ole havaittu.

- Koloradonkuoriaishavaintoja on tehty Etelä-Suomessa, missä perunaviljelmillä kasvustoja on edelleen tarkkailtava ja havainnoista ilmoitettava Eviralle.