Hyppää sisältöön

Lontoossa raju mellakka - kymmeniä pidätetty

Britannian pääkaupungissa Lontoossa puhkesi lauantai-iltana raju mellakka. Tilanne sai alkunsa noin 300 ihmisen mielenosoituksesta poliisiaseman edustalla Pohjois-Lontoon Tottenhamissa. Protesti järjestettiin, koska mies sai surmansa poliisin luodista torstaina samalla seudulla. Poliisi pidätti yli 40 mellakoitsijaa.

Mellakoitsijat sytyttivät yön aikana polttopulloilla tuleen useita poliisiautoja, kaksikerroksisen bussin ja asuinrakennuksia. Lisäksi kauppoja on ryöstelty ja liikehuoneistoja on sytytetty tuleen. Myös Britannian yleisradioyhtiön BBC:n kuvausryhmä joutui hyökkäyksen kohteeksi. Sky News -uutiskanavan mukaan sen kuvausryhmä joutui poistumaan paikalta tilanteen muututtua uhkaavaksi.

Ainakin 26 poliisia loukkaantui kahakoissa, yksi heistä sai päävammoja. Kahdeksan heistä on viety sairaalahoitoon.

Kaduilla oli yöllä tiettävästi satoja mellakoitsijoita ja mellakkapoliisit pyrkivät rauhoittamaan tilannetta. Sky Newsin mukaan poliisi otti käyttöön poikkeustilanteiden johtokeskuksen, jota tavallisesti käytetään vain kuninkaallisten häiden tapaisten suurten yleisötapahtumien yhteydessä.

Silminnäkijät ovat kuvailleet tilannetta täydellisen kaoottiseksi ja kertoneet alueen muistuttaneen yöllä sotatannerta. Suurilla kasseilla ja ostoskärryillä varustautuneet ihmiset ryöstelivät kaupoista muun muassa vaatteita ja kodintekniikkaa.

Tottenhamissa mellakoitu aiemminkin

Mellakan sytykkeenä toimineen 29-vuotiaan neljän lapsen isän kuoleman yksityiskohdat ovat vielä epäselvät. Poliisi pysäytti torstaina taksin, jonka kyydissä mies oli. Taksin pysäyttänyt poliisi haavoittui, kun häntä ammuttiin käsiaseella. Luoti osui poliisin kantamaan radioon. Ilmeisesti tämän jälkeen poliisi ampui miehen.

Vuonna 1985 Tottenhamissa puhkesi rajuja mellakoita, kun nainen kuoli sydänkohtaukseen kesken poliiisin tekemän kotietsinnän. Tuolloiset mellakat lukeutuvat Britannian historian väkivaltaisimpiin. 26 vuotta sitten yksi poliisi puukotettiin kuoliaaksi ja lähes 60 poliisia loukkaantui.

Tottenhamin alue tunnetaan parhaiten jalkapallon valioliigajoukkueesta Tottenham Hotspurista.

.
.