Suomen sähköverkot turvassa aurinkomyrskyiltä

Pelot lähipäivien voimakkaista aurinkomyrskyistä hämmästyttävät suomalaista avaruusfysiikan professori Hannu Koskista. Voimakkaat myrskyt voivat aiheuttaa ongelmia etenkin tietoliikennesatelliiteille, mutta esimerkiksi Suomen sähköverkkoja aurinkomyrskyt eivät uhkaa. Sen sijaan luvasssa voi olla kauniita revontulia jo lähi-iltoina.

Kuva: Polar Image/Pekka Parviainen

Yhdysvalloissa tiedemiehet ovat uutistoimisto Reutersin mukaan varoittaneet aurinkomyrskyistä, jotka voivat rikkoa satelliitteja ja sähköverkkoja.

Avaruusfysiikan professori Hannu Koskinen Ilmatieteen laitokselta ihmettelee kohua. Aurinko on aktivoitumaan päin ja siellä on tapahtunut jonkinmoinen purkaus, mutta Koskinen ei usko sen vaikutusten olevan voimakkaita.

- Ennusteet lähipäiville ovat alan internetsivuilla hyvin maltilliset, sanoo Koskinen.

- Jos purkauksella on joitain vaikutuksia, ne näkyvät suunnilleen kolmen päivän sisällä, Koskinen selittää.

Etenkin tietoliikennesatelliitteihin voimakkaat aurinkomyrskyt voivat aiheuttaa vaurioita. Tutkimussatelliitit voidaan usein suojata kääntämällä niiden "selkä" Aurinkoon päin.

Sähköverkot turvassa

Auringon aktiivisuus saavuttaa asiantuntijoiden mukaan seuraavan huippunsa vuosina 2012 - 2013. Aktivoituminen tietää aurinkomyrskyjä, mutta Suomen sähköverkot ovat silti turvassa.

- Sähköverkkojen rakenne on meillä hieman erilainen kuin esimerkiksi Kanadassa, jossa sähköverkot ovat selvästi alttiimpia aurinkomyrskyjen vaikutuksille, sanoo kehityspäällikkö Jyrki Uusitalo kantaverkkoyhtiö Fingridistä.

- Suomessa verkot ovat suojattu aurinkomyrskyn aiheuttamilta ylimääräisiltä sähkövirtauksilta, joten emme ole huolissamme lisääntyvistä aurinkomyrskyistä, Uusitalo sanoo.

Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan Aurinkojaoston vetäjä Marko Kämäräinen muistelee, että 1980-luvun lopulla Kanadassa todellakin sammuivat sähköt kautta maan aurinkomyrskyjen seurauksena.

- Satelliittikuvista näkyi, että koko maa pimeni, Kämäräinen kertoo.

Harrastajat innoissaan

Tähtiharrastajalle Auringon lisääntynyt aktiivisuus on hieno asia, sanoo Marko Kämäräinen. Auringossa on paljon kiintoisaa tarkkailtavaa jo harrastajatasonkin laitteilla, jos auringonpilkut vain ovat Maahan päin.

Aurinkomyrskyt voivat myös tuottaa komeita revontulia.

- Jo lähi-iltoina voi Etelä-Suomessa nähdä hienoja revontulia, jolleivät pilvet estä näkyvyyttä, intoilee Kämäräinen.

Hän on itse nähnyt Lahden alueella revontulia elokuun puolivälin tienoilla. Pohjoisessa illat ja yöt ovat vielä turhan valoisia revontulien näkemisen kannalta.