Hyppää sisältöön

Töihin paluun ei tarvitse olla tuskaa

Monelle suomalaiselle paluu töihin loman jälkeen on vastenmielistä. Töihin paluun tuottamaan ahdistukseen on kuitenkin keinoja.

Kuva: YLE

Loman rentoutusvaikutuksia voi jatkaa pitkälle syksyyn, mutta se edellyttää, että lomalla on päästy etäälle työasioista ja koettu rentoa oloa ilman suorittamisen tunnetta.

Hyvissä työpaikoissa työskentelevät ihmiset pitävät yleensä hyviä lomia. Jos työpaikan ilmapiirissä tai työskentelyolosuhteissa on puutteita, loma ei välttämättä onnistu, vaan työasiat seuraavat sinnikkäästi lomallekin.

-Jos töihin meno tökkii pahasti, asiasta pitäisi puhua työpaikalla esimiehen ja työkavereiden kanssa. Tarkoitus on, että lomailija tuntee millaista on olla rentona, mutta rento olo pitäisi säilyttää koko työvuoden ajan, kertoo työterveyspsykologi Sirkku Kivistö Työterveyslaitokselta.

Töihin paluussa useita vaiheita

Tutkimusten mukaan töihin paluussa on neljä vaihetta: lomasta irrottautuminen, alkusopeutuminen, rutiinien rytmin löytyminen ja työn hallinta. Ensin pitää ajatuksen tasolla irrottaa itsensä lomasta, sen hyvistä ja huonoista puolista. On päästettävä irti siitä haikeuden tunteesta, jonka loman loppuminen aiheuttaa.

Tämän jälkeen on vuorossa alkusopeutuminen. Aluksi erityisesti vuorokausirytmi tulee muuttaa työaikakurin mukaiseksi. Rytmin löytäminen voi viedä aikansa, mutta siihen kannattaa opetella. Kun rytmit ja muut työhön liittyvät arkirutiinit ovat uudestaan löytyneet, työtä voi tehdä täysipainoisesti.

-Kun tietää, että töihin paluu on vähitellen etenevä prosessi, niin osaa olla hieman suvaitsevaisempi itseään kohtaan jos töihin paluu ei heti suju ongelmitta, kertoo työterveyspsykologi Kivistö.

Paluuta voi pehmentää

Töihin paluuseen voi valmistautua myös varsin yksinkertaisilla keinoilla. Työterveyspsykologi Sirkku Kivistön mielestä kannattaa ottaa mallia koulun aloittavilta lapsilta.

-Voi pakata edellisenä päivänä työlaukun valmiiksi ja miettiä mitä laittaa päälle. Kaikkien erilaisten ulkoisten valmistelutoimenpiteiden aikana myös mielemme siirtyy kohti työpaikkaa, kertoo Kivistö.

Myös työyhteisö voi auttaa lomaltapalaajaa toivottamalla tervetulleeksi töihin. Työpaikan yhteiset pullakahvihetket ja muut pienet juhlistamistilaisuudet ovat tärkeitä rituaaleja, jotka auttavat myös lomalta palaajaa sopeutumaan takaisin yhteisöön ja tuntemaan itsensä tervetulleeksi.

Työterveyspsykologi Sirkku Kivistön mukaan useimmat töihin palaajat mainitsevatkin kaksi asiaa, jotka vetävät takaisin työpaikalle: työkaverit ja pääsyn takaisin arkirytmiin.

Lomalla saatu etäisyys töihin pitäisi hyödyntää työpaikalla

Monet ajattelevat työasioita alitajuisesti loman aikana. Kun lomailija pääsee mielessään etäälle työstään, työasiat voivat loksahtaa kohdalleen aivan uudella tavalla. Etäisyys tekee ajattelusta väljempää.

-Lomalla voi saada aivan uusia ideoita työstä. Tällainen hyvä sato, joka on tullut etäällä olosta on tärkeää ottaa käyttöön. Työpaikkakokouksen asialistalle kannattaa ottaa ajatukset, joita työstä on tullut loman aikana, neuvoo Työterveyspsykologi Kivistö

.
.