Hyppää sisältöön

Markkinoiden epävarmuus nakertaa pankkien luottamusta

Euroopan rahamarkkinoilla riskilisät ovat kasvaneet. Pankkien toisilleen myöntämien vakuudellisten ja vakuudettomien luottojen korkoero on kesän aikana suurentunut, mikä usein kertoo riskien lisääntymisestä.

Korkoero ei kuitenkaan ole yltänyt kolmen vuoden takaisiin huippulukemiin.

- Tällä hetkellä korkoero vakuudettoman euribor-koron ja vakuudellisen eurepo-koron välillä, esimerkiksi 12 kuukauden maturiteetissa on noin tasoa 1,30 prosenttiyksikköä, kun se finanssikriisin alkuvaiheessa 2008 syksyllä liikkui reilussa kahdessa prosenttiyksikössä, kertoo Suomen Pankin osastopäällikkö Kimmo Virolainen.

Kuluvan vuoden alkupuolella vastaava korkoero pysyi pääosin alle 0,75:ssä prosenttiyksikössä. Virolaisen mukaan korkoeron kasvu selittyy suurelta osin vakuudellisen luotonannon halpenemisella. Korkoeron kasvun vaikutuksia esimerkiksi yritysten rahoitukseen on vaikea arvoida.

- Tätä täytyy tarkastella, että jos tämä jää pysyvämmäksi, niin sitten ehkä näkyy vaikutuksia, mutta vielä on ennenaikaista vetää johtopäätöksiä.

Entä onko korkoeron kasvulla vaikutusta suomalaisten asuntovelallisten asioihin?

- No, siihen tietysti vaikuttaa euribor-koron taso, ei suoraan tämä korkoero. Meillä euribor-korko on kuitenkin merkittävin viitekorko. Tällä hetkellä näyttäisi, että euribor-korko on pikemminkin laskusuunnassa, Virolainen kertoo.

Pankeissa on kaksi kastia

Pääanalyytikko Reijo Heiskanen OP-Pohjolasta kertoo, että on olemassa tiettyjä ongelmapankkeja ja hyviä pankkeja.

- Hyvillä pankeilla ei ole ongelmia rahoituksen kanssa, mutta näillä huonoilla on. Huonot pankit joutuvat hakemaan rahoitusta EKP:stä.

Suurimmassa ahdiingossa ovat ylivelkaantunneiden euromaiden pankit. Suomalaispankit ovat Finanssivalvonnan mukaan pankkien eliittiä.

-Suomalaisten pankkien luottamus markkinoill ei ole heikentynyt. Jos tilanne jatkuu tällaiseneen pitkään, niin vaikutukset ovat lähinnä pankkien kannattavuuteen, sanoo apulaisjohtaja Jukka Vesala Finanssivalvonnasta.

Luottamuspula näkyy myös pörsseissä. Pankkien osakkeiden hinnat ovat laskeneet enemmän kuin pörssikurssit yleensä.

Suuriin sijoittajiin kuuluva Ilmarisen varatoimitusjohtaja Timo Ritakallio näkee ennusmerkkejä lainaneuvottelujen kiristymisestä.

- Edellisellä kerralla tapahtui niin, että haijastusvaikutuksia tuli yritysten lainamarkkinoille muutamassa kuukaudessa, joka johti siihen että yritykset yhä enemmän ryhtyivät käyttämään yritysten takaisinlainausmahdollisuutta.

.
.