Hyppää sisältöön

Uunituore budjettiesitys perustuu synkentyneille kasvuluvuille

Työmarkkinakeskusjärjestöt ovat tavanneet tänään pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) ja valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.). Järjestöt selvittävät alkusyksyn aikana, mitkä ovat edellytykset löytää uusia keinoja talous- ja työmarkkinapolitiikan yhteensovittamiseksi. Tuore budjettiesitys perustuu hallitusneuvotteluja synkemmille kasvuluvuille.

Jutta Urpilainen Kuva: YLE

YLE Uutisten tietojen mukaan valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) esittelemä ensi vuoden budjettiesitys perustuu selvästi hallitusneuvotteluja synkemmille talousluvuille.

Kun vielä maaliskuussa BKT:n kasvuksi ennustettiin yli kolmea ja puolta prosenttia, uusi budjettiesitys lähtee siitä, että kasvu hyytyy selvästi eli prosenttiyksikön ennustettua pienemmäksi sekä tänä että ensi vuonna.

Työttömyyden ei myöskään uskota enää laskevan vaan päin vastoin nousevan.

Ilmassa lievää toiveikkuutta

Nämä synkentyneet näkymät toivat tiettyä kriisitietoisuutta tapaamiseen työmarkkinajärjestöjen kanssa. Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan viesti tuntuu menneen perille ja neuvottelutahtoa löytyy.

- En osaa ennakoida lopputulosta. Me emme voi muuta kuin aktiivisella omalla roolilla ja kannustukselle yrittää edesauttaa tämän syntymistä, mutta jos tahtoa joillakin sitten ei ole, niin sitten sitä ei ole. Sille hallitus ei sitten tietysti voi mitään. Vaan siitä sitten pahimmillaan tulee ikäviä seurauksia koko maalle.

Palkansaajapuolenkin mukaan jonkin verran liikahdusta tapahtui.

- Nyt on päästy alkuperäisistä poteroista liikkeelle. Uutta mallia oikeasti haetaan, sanoo SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly.

Tapaamisessa todettiin, että talouspolitiikan ja työmarkkinaratkaisujen yhteensovittaminen on välttämätöntä muun muassa ennustettavuuden ja kilpailukyvyn turvaamiseksi.

Mitä sopu pitäisi sisällään ja millä tasolla asioista sovitaan aiheuttaa kuitenkin erimielisyyttä. Suurin kiistakapula järjestöjen kesken on palkankorotusten määrittäminen.

Palkansaajajärjestöt ovat suhtautuneet mahdolliseen koordinaatioon myönteisesti, mutta Elinkeinoelämän Keskusliitto EK:lle se ei ole sopinut. EK on kuitenkin valmis keskustelemaan asioista. EK:n toimitusjohtajan Mikko Pukkisen mukaan EK voi hakea uudenlaisia malleja koordinaatiolle, ilman tiukkaa euro-tai prosenttimääräistä sopimista palkankorotuksista.

Hallitukselta veroporkkanoita

Pääministeri Kataisen mukaan pallo on nyt kaks'kannalla, eli järjestöillä.

Hän lupasi tapaamisen jälkeen, että jos sopimus syntyy, hallitus on valmis tukemaan sitä erilaisin veroratkaisuin.

- Hallitus arvioi omia toimiaan sitten sitä taustaa vasten, kuinka hyvin työmarkkinajärjestöt tässä keskenään pystyvät sopimuksia tekemään tai malleja löytämään. Tässä vaiheessa siis ei ole mitään paperia, että toimitaan jollakin tietyllä tavalla. Ei ole vielä sopimuksia. Pallo on nyt kaks´kannalla, Katainen sanoi.

Edellisen kerran osapuolet tapasivat pari viikkoa sitten. Seuraava tapaaminen on ensi viikolla.

.
.