Hyppää sisältöön

Taantuma ajaa suomalaisia elokuvatuotantoja ulkomaille

Talouden taantuma on lisännyt suomalaisten elokuvantekijöiden kiinnostusta tuottaa elokuva ulkomailla. Moni maa tarjoaa vetovoimaisia rahallisia kannustimia, joilla elokuvan budjetti voi kasvaa jopa kolmanneksella. Sekä Kanada että Unkari ovat onnistuneet erinomaisesti ulkomaisten tuotantojen houkuttamisessa.

Kuva: Yle

Helsingin Lauttasaaressa sijaitseva Solar Films on yksi Suomen johtavista elokuvatuotantoyhtiöistä.

Siellä painitaan Mannerheim-elokuvan kanssa, tehdään Vares-elokuvia ja odotellaan Aleksi Mäkelän uutuuselokuvan ensi-iltaa.

Nyt katseet ovat Kanadassa, jossa yhtiö tekee Nightwish-yhtyeen musiikin ympärille rakentuvan suomalaiselokuvan Stobe Harjun johdolla.

Harju on tehnyt Nightwishille aiemmin musiikkivideon.

– Kanadasta löytyy hyvä ammattitaito jälkitöihin, jotka näyttelevät suurta osaa elokuvassa. Se on fantasiaelokuva, jossa on paljon tietokoneanimaatioita. Sen lisäksi Kanadassa on hyvin edullinen kannustinjärjestelmä tuottajille. Sen avulla voimme saada lisää rahoitusta, toimitusjohtaja Jukka Helle Solar Filmsistä kertoo.

Kanada imuroi tuotantoja

Kilpailu elokuvatuotannoista on maailmalla kovaa.

Kanadan ohella moni Euroopan maa on lanseerannut vetovoimaisen kannustinjärjestelmän, jossa ulkomaiset elokuvatuottajat voivat saada takaisin 20–30 prosenttia kohdemaassa kulutetusta rahasta.

Elokuva Mannerheimista kuvataan siksi Unkarissa.

– Siinä on samat syyt kuin Nightwish-elokuvassakin. Unkarissa on myös hyvin toimiva kannustinjärjestelmä, Helle toteaa.

Suomalaisilla on kokemusta myös alueellisten ulkomaisten kannustinjärjestelmien houkuttavuudesta.

Niiden ansiosta suomalainen joulupukkielokuva Rare Exports (2010) kuvattiin Norjan lapissa.

Suomesta puuttuvat kannustimet

Kannustinjärjestelmää on lobattu myös Suomeen, mutta työ on yhä kesken.

Asialla on av-alan vientiorganisaatio Favex.

– Olemme menettäneet monta tilaisuutta. On monia tarjouspyyntötapauksia, joissa suomalaiset ovat olleet puhtaasti ykkösvalinta, mutta sitten kun tuottajat alkavat verrata kannustimia, meillä ei ole paljon mitä tarjota, Favexin toiminnanjohtaja Petra Theman kertoo.

Ulkomaille valuvat suomalaistuotantojen mukana myös Suomen elokuvasäätiön tukirahat. Esimerkiksi Nightwish-elokuva sai säätiöltä tukea 400.000 euroa.

– Tietysti kuvio on vähän hassu, kun joudumme lähtemään toiselle mantereelle tuottamaan elokuva vain sen takia, että sieltä saadaan lisää rahoitusta, Jukka Helle Solar Filmistä kertoo

Suomessa valmistuu parisenkymmentä elokuvaa vuodessa.