Yhdysvalloissa aloitettu evakuoinnit hurrikaanin takia

Hurrikaani Irene etenee kohti Yhdysvaltoja. Sen arvioidaan saapuvan Pohjois-Carolinaan huomenna lauantaina. Alueella on käynnissä asukkaiden evakuointi. Myrskyn arvioidaan vaikuttavan 50 miljoonan ihmisen elämään Yhdysvaltain itärannikolla. Irenen myrskyluokitusta laskettiin tänään perjantaina kolmosluokasta kakkoseen.

Kuva: Reuters

Kaupungit, satamat, teollisuus ja muun muassa öljynjalostamot ja ydinvoimalat valmistautuvat myrskyyn. Virginian, Delawaren ja Marylandin osavaltioiden rantakohteet on tarkoitus evakuoida pian. Pelkästään Pohjois-Carolinan suositulla turistialueella evakuoinnit koskevat yli 200 000 ihmistä.

Virginian kuvernööri Bob McDonnell on kehottanut ihmisiä siirtymään suojaan tänään perjantaina.

- Lauantai on hirvittävä päivä matkustamiseen, teitä ja siltoja on silloin suljettu, kuvernööri arvioi.

Hätätila New Yorkissa saakka

Pohjoisempana New Yorkin kuvernööri Andrew Cuomo on julistanut hätätilan osavaltioon. Hätätila on julistettu jo seitsemään rannikon osavaltioon.

Myrskyn lasketaan saapuvan New Yorkiin maanantaina. Pormestari Michael Bloomberg kehottaa asukkaita pysymään poissa matalalla sijaitsevista paikoista. Bloombergin mukaan pilvenpiirtäjistä ei tarvitse olla huolissaan, sillä ne on tehty kestämään kovia tuulia. Sen sijaan matalalla sijaitsevat, vanhat, yksikerroksiset tiilitalot ovat vaarassa. Matalalla olevat vanhustenkodit ja hoitokodit on määrätty evakuoimaan asukkaansa tänään perjantaina.

Kaupungin palvelut, mukaan lukien joukkoliikenneajoneuvot on jo siirretty pois mahdollisista tulva-alueista. Poliisit ovat järjestäneet lisää veneitä itselleen.

Yhdysvalloissa myrskyn odotetaan aiheuttavan tulvia ja rankkasateita. Ennusteiden mukaan hurrikaani ei iske täydellä voimalla suoraan New Yorkiin, mutta Bloombergin mukaan sen vaikutukset tulevat näkymään kaupungissa.

- New Yorkissa voimme odottaa trooppisen myrskyn tyyppisiä olosuhteita, kovia tuulia ja rankkoja sateita.

Irene pieksee Bahamaa

Irene-hurrikaani on saanut aikaan laajoja tuhoja Bahaman saarilla. Acklinsin saarilla 90 prosenttia taloista on tuhoutunut. Bahaman saarilla tiet tulvivat, sähköt ovat katkenneet ja vedenjakelu keskeytynyt.

Maanantaina Puerto Ricossa yksi ihminen on kuollut tulvassa. Dominikaanisessa tasavallassa on ilmoitettu kahden ihmisen menehtyneen. Yksi kuolleista on 18-vuotias raskaana ollut nainen.

Aiemmista tiedoista poiketen Irene-hurrikaani on aiheuttanut laajoja tuhoja myös Haitissa. Vaikkei Haiti ollut suoraan myrskyn silmässä, aiheutti hurrikaani siellä kaatosateita ja kaksi ihmistä kuoli tulvissa. Lisäksi useat loukkaantuivat.

Jopa tuhat ihmistä on joutunut jättämään kotinsa tulvien takia. Nyt Haitilla pelätään koleraepidemian puhkeavan uudelleen. Veden kautta leviävään tautiin menehtyi noin 5 000 ihmistä Haitilla viime vuonna maanjäristyksen jälkeen.