JSN antoi kahdelle poliisiohjelmalle langettavat päätökset

Julkisen sanan neuvosto JSN on antanut langettavat päätökset televisiokanava Jimin Poliisit-ohjelmalle ja Yleisradion Poliisi-tv:lle. Molemmissa rikottiin yksityisyyden suojaa, mutta kyse oli eri tapauksista. Yleisradion ohjelmasta neuvosto päätyi langettavalle kannalle äänin 8 - 3.

Jimin Poliisit-ohjelmassa poliisin puhutteluun joutunut nainen ja hänen koiransa oli tunnistettavissa, vaikka nainen oli yritetty tehdä tunnistamattomaksi. Julkisen sanan neuvoston yksimielisen päätöksen mukaan henkilöllisyyden paljastuminen oli kohtuutonta tapahtuneisiin tosiasioihin nähden.

Poliisi-tv puolestaan käytti kuvituksessaan huolimattomasti mainosjulistetta. Siinä ollut henkilö leimaantui rikollisjärjestöön, johon hän ei kuulunut. Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Risto Uimonen ja kaksi muuta jäsentä jättivät päätökseen eriävän mielipiteen.

Heidän mielestään kuvaan oli sekoitettu erilaisia visuaalisia elementtejä ja kantelijan saattoi tunnistaa vain hän itse tai lähipiiri. Ulkopuoliselle oli epäselvää, oliko kyse kuvamanipuloidusta hahmosta vai todellisesta ihmisestä. Näin ollen kuvasta ei aiheutunut kohtuutonta haittaa kantelijalle tai hänen lähipiirilleen.

JSN on tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien perustama itsesääntelyelin, joka tulkitsee hyvää journalistista tapaa ja puolustaa sananvapautta.