1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Avoparin lapsen huoltajat selkeämmin esiin

Uuden isyyslain tarkoitus on helpottaa avoliitossa syntyneiden lasten isyyden tunnustamista. Äitiydenkin määrittäminen lailla on ajankohtaista, koska naisparien hedelmöityshoidot ovat lisääntyneet.

Kuva: Yle

Jos avioliiton ulkopuolella syntyneen lapsen isä haluaa isän oikeudet ja velvollisuudet, isyys täytyy nykyisen isyyslain mukaisesti käydä tunnustamassa lastenvalvojan luona. Vuosittain Suomessa syntyneistä lapsista yli 20 000 syntyy avioliiton ulkopuolella, mikä on noin 40 prosenttia kaikista syntyvistä lapsista.

Avoliittoperheeseen syntyy vuosittain 11 000 lasta. Uutta ajanmukaista isyyslakia valmistellaan oikeusministeriössä ja sen tarkoitus on helpottaa isyyden tunnustamiskäytäntöjä. Nykyinen laki on peräisin 1970-luvulta.

- Lapsen etua puoltava ratkaisu on se, että isä voisi tunnustaa avoliittoon syntyvän lapsen jo ennen syntymää, mikä ei tällä hetkellä ole mahdollista. Tällöin lapsella olisi heti syntymästään lähtien kaksi lakimääräistä huoltajaa, sanoo lainsäädäntöneuvos Salla Silvola.

Lastaan ei voi tunnustaa sähköpostilla

Dna-tutkimusten kehittymisen myötä myös makaamisnäytön merkitys on vähentynyt. Nykyisin lapsen äidin tulee vakuuttaa lastenvalvojalle, että isäehdokas on ollut sukupuoliyhteydessä äidin kanssa lapsen siittämisajankohtana.

Makaamisnäytön merkitys on vähentynyt ja se aiotaan ottaa huomioon uutta lakia kirjoitettaessa. Oikeusministeriön mukaan isyyttä ei kuitenkaan jatkossakaan voisi tunnustaa postitse tai sähköpostitse, etteivät väärät tunnustukset lisääntyisi.

Oikeusministeriö ehdottaa, että isyyslain uudistamisen yhteydessä pohdittaisiin myös äitiyden säätämistä lailla.

- Se lähtökohta, että lapsella on vain yksi äiti, on menettänyt selkeyttään, koska eräissä maissa on hyväksytty sijaissynnyttäminen. On myös tehty mahdolliseksi se, että nainen, joka elää parisuhteessa toisen naisen kanssa, voisi yhteisymmärryksessä kumppaninsa kanssa hankkia lapsen hedelmöityshoidon avulla, kertoo lainsäädäntöneuvos Salla Silvola.

Oikeusministeriön tekemä arviomuistio isyyslain uudistamistarpeista on parhaillaan lausuntokierroksella.