Tiedonjulkistamisen valtionpalkinto Reindeerspottingin tekijöille

Reindeerspotting-dokumenttielokuvan tekijät on palkittu valtion tiedonjulkistamispalkinnolla. Muut palkinnot jaettiin pääosin tietokirjailijoille. Elämäntyöpalkinnot myönnettiin professori Lea Pulkkiselle ja toimittaja Teuvo Peltoniemelle.

Kuva: Bronson Club

Tiedonjulistamispalkinnon dokumenttielokuvasta Reindeerspotting - Pako Joulumaasta saivat ohjaaja, käsikirjoittaja Joonas Neuvonen, käsikirjoittaja, leikkaajaa Sadri Cetinkaya, käsikirjoittaja Venla Varha, tuottaja Oskari Huttu sekä tuottaja Jesse Fryckman.

Perustelujen mukaan Reindeerspotting on ainutlaatuinen ja väkevä kuvaus huumeongelmasta yhden nuorukaisen näkökulmasta hänen itsensä ja hänen lähipiirinsä kertomana ja heidän omalla kielellään.

Elokuva oli menestys teattereissa. Se keräsi yli 60 000 katsojaa. Elokuvan pääosanesittäjä, 26-vuotias Jani kuoli Kambodzhassa viime vuonna.

Muut tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot menivät pääosin tietokirjailijoille.

Tunnustuksen saivat toimittaja Timo-Erkki Heino talouspolitiikasta kertovista dokumenteista, metsänhoitaja, metsäekologian lehtori Petri Keto-Tokoi ja metsänhoitaja, metsäekologian dosentti Timo Kuuluvainen teoksesta Suomalainen aarniometsä, biologi, tietokirjailija Lasse J. Laine ja biologi, tietokirjailija Iiris Kalliola teoksesta Suomen lasten luontokirja.

Toimittaja Jari Mäkinen palkittiin teoksesta Avaruuslentäjän käsikirja - Astronautiikan aakkoset sekä monipuolisesta, mukaansatempaavasta työstä tiedetoimittajana eri tiedotusvälineissä ja toimittaja Hanna Nikkanen tutkivasta journalismista, erityisesti teoksesta Viaton imperiumi.

Filosofian tohtori, dosentti Teemu Keskisarja sai tunnustuksen teoksesta Vihreän kullan kirous - G. A. Serlachiuksen elämä ja afäärit sekä Luokanopettaja Mika Vanhanen kestävän kehityksen verkkokoulun Environment Online - ENO perustamisesta ja vetämisestä.

Elämäntyöpalkinnot Pulkkiselle ja Peltoniemelle

Perustelujen mukaan valtiotieteen lisensiaatti Teuvo Peltoniemi on tehnyt pitkän ja kattavan elämäntyön sosiaali- ja terveysalan viestintätyössä, muun muassa puhelin- ja verkkopalvelujen kehittäjänä, sosiaali- ja terveydenhuollon tietoyhteiskuntahankkeiden asiantuntijana, tiedetoimittajana ja ahkerana kirjoittajana. Häntä pidetään edelläkävijänä tietotekniikan mahdollisuuksien käyttämisessä ihmisten auttamisessa.

Professori Lea Pulkkinen sai elämäntyöpalkinnon psykologian tutkimuksen ja siihen perustuvan tiedonjulkistamisen alueella tehdystä monipuolisesta työstä.

Lea Pulkkinen oli Jyväskylän yliopiston psykologian professorina vuosina 1972 - 2005. Hän väitteli psykologian tohtoriksi vuonna 1970 ja on vieraillut tutkijana Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa ja Saksassa.

Pulkkinen toimi omassa yliopistossaan dekaanina ja laitoksensa johtajana sekä Jyväskylän yliopiston Agora-tutkimuskeskuksen apulaisjohtajana. Hän on ollut perustamassa monitieteistä Perhetutkimuksen keskusta.

Palkinnot jakoi opetusministeri Jukka Gustafsson. Palkintosumma on 15 000 euroa, elämäntyöpalkinnoissa 20 000 euroa.