Hyppää sisältöön

Valtio nipistää roimasti homekoulujen korjauksesta

Koko maassa uusiin koulurakentamis-hankkeisiin varataan ensi vuonna viisi miljoonaa euroa. Hallituksen budjettiesityksen summa riittää vain muutaman home- tai kosteusvauriosta kärsivän koulun remontointiin. Ongelmia aiheutunee ainakin pienille kunnille.

Monessa paikassa kuten Helsingin Kulosaaressa lapset joutuivat käymään parakkikoulua homeongelmien takia. Kuva: Yle

Tänä vuonna valtio on avustanut koulujen peruskorjaushankkeita sekä kosteus- ja homevaurioremontteja 36 miljoonalla eurolla. Summa on laskenut vuosien ajan, eikä valtionosuutta ole riittänyt kuin joka neljänteen hakemukseen.

Hallituksen budjettiesityksessä koulurakentamiseen luvataan ensi vuonna enää viisi miljoonaa euroa. Kuntaliiton rakentamistalousinsinööri Jorma Ruokojoki pitää summaa riittämättömänä.

- Eihän sillä saa kuin yhden tai kahden rakennuksen peruskorjauksen tai kosteus- ja homevaurioiden korjauksen, että sehän on aivan vitsi, Ruokojoki sanoo.

Valtiovarainministeriöstä arvioidaan, että jo aloitetut kouluremontit saadaan viimeisteltyä niille kiinnitetyn määrärahan turvin, mutta uusia hankkeita varten viisi miljoonaa on vähän. Kunnostusta vaativien rakennusten määrä ei kuitenkaan ole laskussa.

Suuret kaupungit pystyvät kustantamaan kouluremontteja omasta budjetistaan, mutta pienet kunnat ovat homekoulujensa kanssa pulassa valtionosuuksien kutistuessa. Pelkona on, että kunnat joutuvat turvautumaan remonteissa osamaksujärjestelyyn tai kalliiseen yksityiseen rahaan.

.
.