Hyppää sisältöön

Tekopenikset ja -emättimet avuksi koululaisten seksuaalikasvatukseen

Nuorten seksuaaliterveyskasvatus on muuttunut yhä avoimemmaksi. Uusinta uutta on nyt seksuaaliterveyden työkalupakki, joka sisältää muun muassa tekopeniksen ja -emättimen. Nykyaikaisessa seksuaalikasvatuksessa halutaan ottaa aiempaa paremmin huomioon myös seksuaalivähemmistöt ja maahanmuuttajataustaiset oppilaat.

Hiv-tukikeskuksen seksuaaliterveyden työkalupakin sisältöä. Kuva: YLE

Kauas on tultu menneiden vuosikymmenien hyssyttelevästä sukupuolikasvatuksesta. Punastelun ja vaikenemisen sijaan koululaisten seksuaalikasvatus on nykyään paljon muutakin kuin seksistä puhumista. Oppitunneilla käydään läpi muun muassa itsetuntemukseen, tunteisiin, homoseksuaalisuuteen ja erilaisiin kulttuureihin liittyviä kysymyksiä.

Seksuaalikasvatuksen tueksi on painettu erilaisia kirjoja ja vihkosia jo iät ja ajat. Nyt Hiv-tukikeskus on suunnitellut opettajien avuksi seksuaaliterveyden työkalupakin, jonka sisältä löytyy ohjekirjan lisäksi kattava valikoima erilaista oheismateriaalia. Pientä matkalaukkua muistuttavasta pakista löytyy tehtäväkirjan lisäksi aitoa jäljittelevät tekopenis ja -emätin, erikokoisia ja -makuisia kondomeja, liukuvoidetta sekä lajitelma erilaisia esitteitä.

Opettajat ovat vuosikymmenien ajan käyttäneet monenlaisia apuvälineitä seksuaalikasvatuksen tukena. Banaanit, kurkut, polkupyöränpumput ja puusta veistetyt penikset ovat tulleet tutuiksi seksuaaliterveyttä opetettaessa.

Työkalupakin tarkoituksena onkin helpottaa opetusta ja tarjota konkreettisia apuvälineitä esimerkiksi kondomin käyttöön ohjeistamisessa. Terveystiedon opettaja Outi Joensuu Kilterin koulusta Vantaalta uskoo, että tekopeniksestä ja -emättimestä tulee olemaan opetuksessa hyötyä.

- Nuoret eivät tunne toisen sukupuolen sukupuolielimiä niin hyvin. On hyvä, että nuoret näkisivät mittasuhteita ja voisivat itse kokeilla, tunnustella ja katsoa tarkemmin. En kokisi sitä mitenkään pervona, mutta niiden käyttöä täytyy pohjustaa ja selittää, minkä takia meillä on nyt tässä tekopenis, Joensuu sanoo.

Lisää seksuaaliterveyden opetusta

Seksuaalikasvatuksen määrää on suomalaiskouluissa viime vuosina lisätty. Suomalaisnuoret aloittavat yhdynnät keskimäärin 17 vuoden iässä, joten seksuaalikasvatus painottuu yläkouluihin, ammattioppilaitoksiin ja lukioihin.

- Nuoret kohtaavat seksuaalisuutta ja seksiä ja pornoa ihan eri lailla kun ennen, eli seksuaalisuuden tuleminen heidän maailmaansa tapahtuu paljon aikaisemmin. Tämä on täytynyt ottaa huomioon opetuksessa, erityissuunnittelija Maatu Arkio-Lampinen Hiv-tukikeskuksesta arvioi.

Kulttuurin muutokset ovat laittaneet myös opettajat lujille. Työkalupakin kirja antaa opettajalle ohjeita muun muassa maahanmuuttajataustaisen oppilaan kohtaamiseen. Lisäksi sen tarkoituksena on saada suomalaisnuoret ymmärtämään erilaisia kulttuureja.

- Kun suomalainen nuori lähtee ulkomaille, hänen täytyy ymmärtää se, että kaikkialla ei ole normaalia riisuutua pukuhuoneessa alasti kaikkien nähden ja mennä suihkuun. Maahanmuuttajanuoret eivät ole ainoita, joiden täytyy omaksua näitä asioita, vaan kaikkien nuorien on ymmärrettävä, että on erilaisia kulttuureja ja uskontoja, jotka vaikuttavat meidän arvoihimme ja toimintatapoihimme ja seksuaalisuuden kehittymiseen, Arkio-Lampinen muistuttaa.

Mutta palataan vielä lopuksi työkalupakin sisältöön. Miltä kuulostaa perheenäidistä se, että koululaisten seksuaalivalistuksessa käytetään tekopeniksiä ja -emättimiä?

- Kyllä se vähän hassulle kuulostaa, en itse kyllä olisi tämmöiseen suostuvainen oman pojan kohdalla. Ehkä voisin ymmärtää sen ammattikoulu- ja lukioikäisten lasten kohdalla mutta en missään nimessä yläasteikäisten vielä, 7-vuotiaan pojan äiti Hanna Huuskonen Kuopiosta arvioi.

.
.