Hyppää sisältöön

Kaupan asiakasrekisterit avattiin botulismitapausten estämiseksi

Elintarvikeviranomaiset ovat käyttäneet ensi kerran kauppojen asiakasrekistereitä hyväkseen estääkseen vaarallisen botulismibakteerin leviämisen saastuneista elintarvikkeista. Helsingissä on havaittu kaksi vakavaa sairastumistapausta, ja uhreista toinen on kuollut. Tauti on levinnyt italialaisista Gaudiano Bio -mantelioliiveista.

Kuva: Evira

Elintarviketurvallisuusviraston pääjohtajan Jaana Husu-Kallion mukaan Ruokakeskon tukkuyhtiö Kespro on perjantaina ollut yhteydessä niihin asiakkaisiin, jotka ovat sen Plussa-asiakasrekisterin perusteella ostaneet bakteerin saastuttamia oliiveja.

Ylen ruotsinkielisten uutisten haastattelema Husu-Kallio kertoo, että rekisterin avulla on jo tavoitettu useimmat asiakkaat, jotka ovat ostaneet tuotetta.

- On tärkeää, että tavoitamme nämä ihmiset ja pidämme huolta, etteivät he syö kyseisiä tuotteita, Husu-Kallio sanoo.

Myös tietosuojavaltuutettu näytti vihreää valoa asiakasrekisterien avaamiselle.

Botulismibakteerin saastuttamat Gaudiano Bio -oliivit tuotteet on jo vedetty markkinoilta, mutta Evira on varoittanut, että ihmisillä voi edelleen olla kaapeissaan oliiveja, joita tuotiin Suomeen syksyllä 2010.

Oliiveja oli myynnissä K-citymarketeissa Isossa Omenassa Espoossa ja Jumbossa Vantaalla sekä K-supermarketissa Eteläkeskuksessa Rovaniemellä. Myös neljä ravintolaa eli Kolme Seppää ja Raffaello Helsingissä sekä La Famiglia -ravintolat Helsingissä ja Vantaalla ovat myyneet tuotetta.

Botulismi on Suomessa hyvin harvinainen tauti.