Unipulmat, jäkälät ja meritaistelu ehdolla Tieto-Finlandian saajaksi

Tieto-Finlandia-palkintoehdokkaat julkistettiin torstaina Helsingissä. Ehdolla on kuusi teosta. Palkinto jaetaan ansiokkaalle suomalaiselle tietokirjalle.

Ehdolla Tieto-Finlandian saajaksi on Raoul Johnssonin kirjoittama Kustaa III ja suuri merisota –Taistelut Suomenlahdella 1788-1790. Valintalautakunnan mukaan kirjassa kuva Suomenlahden meritaisteluista avautuu monesta eri näkökulmasta.

Anna Keski-Rahkosen ja Minna Nalbantoglun Unihiekkaa etsimässä hakee ratkaisuja vauvan ja taaperon unipulmiin. Valitsijoiden mukaan se on kiihkoton ja tasapainoinen teos, joka tarjoaa tuoreimpaan tutkimustietoon pohjautuvan näkemyksen tunteita ja ristiriitoja herättävästä aiheesta.

Mikko Porvalin kirjoittama Operaatio Hokki. Päämajan vaiettu kaukopartio kertoo epäonnisesta kaukopartioiskusta jatkosodan viimeisinä päivinä. Operaatio Hokki tempaisee lukijan suoraan Itä-Karjalan soille.

Valitsijoiden mielestä Christer Pursiaisen Trotskissa Venäjän historian keskeisten hahmojen ajatuksia, juonitteluita ja operaatioita seurataan häkellyttävän tarkasti.

Ehdolla Tieto-Finlandian saajaksi on myös Suomen jäkäläopas. Se esittelee jäkälät tavalla, joka palvelee yhtä lailla tutkijoita kuin maallikoitakin. Teoksen ovat tehneet Soili Stenroos, Teuvo Ahti, Katileena Lohtander ja Leena Myllys.

Valintalautakunnan mielestä Markus Varesvuon, Jari Peltomäen ja Bence Mátén Lintukuvauksen käsikirjassa huolellisesti valittu kuvitus syventää lukijan ymmärrystä sekä valokuvauksesta että lintujen käyttäytymisestä.

Hyvässä tietokirjassa ansiokas ulkoasu

-Ansiokkaan tietokirjaproosan kirjoittaminen vaatii vähintään yhtä paljon dramaturgisia kykyjä kuin ansiokkaan romaanin kirjoittaminen. Hyvä tietokirjailija erottaa olennaisen ja epäolennaisen. Hyvä tietokirjailija tekee rajauksia. Hyvä tietokirjailija malttaa jättää kirjastaan pois sellaistakin materiaalia, jonka hankkimiseen hän on uhrannut paljon aikaa ja vaivaa, totesi valintalautakunnan puheenjohtaja Pekka Seppänen palkintoehdokkaiden julkistamistilaisuudessa.

-Ansiokkaassa tietokirjassa on ansiokkaan tiedon ja ansiokkaan tekstin lisäksi ansiokas ulkoasu, joka auttaa kirjaa saavuttamaan tavoitteensa.

Palkinto jaetaan kahdennenkymmenennen neljännen kerran 17.11.2011. Lopullisen palkinnonsaajan valitsee professori Alf Rehn.