Hyppää sisältöön

Apulaisoikeuskansleri patistaa työnantajia varmistamaan tutkintoja

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen peräänkuuluttaa työnantajien vastuuta työntekijöiden taustojen selvittämisessä. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi on jo tekemässä riskikartoitusta valelentäjien varalta.

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen. Kuva: YLE

Valelääkäritapaukset ovat osalle viranomaisista vielä liian kuuma keskustelunaihe. Opetushallitus, joka tarkistaa ulkomaisten tutkintojen aitouden, ei kommentoi väärien todistusten yleisyyttä tai syitä siihen, miksi vääriä papereita ei aina huomata.

Opetushallitus korostaa, että valelääkäritapauksessa Opetushallitus on ollut vain Valviraa avustavassa roolissa.

Valvirasta todistusten väärentämisasioita suostutaan kommentoimaan ehkä ensi viikolla, kun akuutti asiakastyö on valelääkäritapauksen osalta ohi.

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalaisen mukaan pienessä Suomessa ei yleisesti ole ollut tapana tarkistaa työntekijöiden tutkintoja.

- Jokainen vastuullinen viranomainen miettii sen, onko toimenpiteet nykyisellään riittäviä. Meillä on pienessä maassa ollut harha, että tunnemme toisemme ja tiedämme systeemit.

Trafi valpastui kartoittamaan riskit

Liikenteen turvallisuusviraston Trafin koulutustarkastaja Aila Järveläinen sanoo, että olisi yllätys, jos suomalainen lentäjä meidän lupakirjallamme paljastuisi valelentäjäksi.

Trafi onkin Järveläisen mukaan huomioinut valelääkäritapauksen. Virastossa tehdään nyt riskikartoitus, voiko vastaavaa sattua myös ilmailualalla.

Apulaisoikeuskansleri Puumalainen korostaa, että tarkistuksia työntekijöiden suhteen tulisi tehdä juuri niillä aloilla, jotka ovat tekemisissä terveyden ja turvallisuuden kanssa.

- Tämä on ehkä sellainen seikka, joka tarkistuslistalle pitäisi ottaa mukaan, eli onko aihetta soittaa se yksi soitto lisää.