Hyppää sisältöön

Niinistö: Talvivaara voidaan sulkea, jos päästöt eivät vähene

Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) vaatii ripeitä toimia, jotta Talvivaaran nikkelikaivoksen päästöt saadaan kuriin. Niinistö sanoi YLE Radio 1:n Ykkösaamussa, että päästöjä ei voida pitää enää sinisilmäisesti kaivoksen käynnistymisvaikeuksina. Niinistö muistuttaa, että kaivos voidaan lain nojalla sulkea, mikäli päästöt aiheuttavat peruuttamattomia haittoja.

Kuva: Yle

Niinistö painotti radiohaastattelussa, että alueellisen Ely-keskuksen tehtävä valvovana viranomaisena on arvioida, onko Talvivaaran kaivoksella mahdollista saada aikaan riittäviä korjauksia.

Niinistön mukaan olennaista on arvioida fosfaattipäästöjen merkitys vesistölle. Niinistö kaipaa nyt selvyyttä siihen, kuinka mittavaa ja vaarallista vesistön muuttuminen aiempaa suolapitoisemmaksi on.

- Asiat pitää saada nopeasti kuntoon. Jos ei saada, niin laki mahdollistaa toiminnan keskeyttämisen. Sinisilmäinen ei kannata olla, että tässä nyt vasta harjoitellaan (kaivostoimintaa), Niinistö sanoo.

Niinistön mukaan ministeriötasolla arvioidaan myös, onko lainsäädännössä uudistamistarpeita, jotta vastaava tilanne ei toistu.

Sotkamossa sijaitseva Talvivaaran nikkelikaivos on ollut viime viikkoina otsikoissa erityisesti vesistöjä kuormittavien päästöjen takia.