Hyppää sisältöön

Kalevi Jäntin kirjallisuuspalkinto kolmelle nuorelle kirjailijalle

Kalevi Jäntin rahaston 15 000 euron kirjallisuuspalkinnon on saanut Katja Kettu, Henriikka Tavi ja Jaakko Yli-Juonikas.

Vasemmalta lukien palkitut teokset "Toivo", kirj. Henriikka Tavi (kuvalähde: Kustannusosakeyhtiö Teos), "Kätilö", kirj. Katja Kettu (kuvalähde: WSOY press) ja "Uneksija", kirj. Jaakko Yli-Juonikas (kuvalähde: Kustannusosakeyhtiö Otava). Kuva: YLE / Grafiikka

Katja Kettu on palkittu romaanistaan Kätilö. Palkintoperusteluissa todetaan, että kirja on häikäisevä, kielellisesti taiturillinen romaani ja huikea lukuelämys. Teoksen monia eri ihmiskohtaloita yhteen punova rakenne on tasapainoinen ja hallittu. Kätilö on vavahduttava ja traaginen rakkaustarina, mutta myös tutkielma ihmisen tavasta selviytyä.

Henriikka Tavi sai palkinnon kolmannesta runokokoelmastaan Toivo. Palkintoraadin mukaan hyönteisten ja perhosten nimistä rakentuvat levolliset luettelot kannattavat hyvin henkilökohtaisista tunteista kertovaa kokoelmaa. Vaikka kokoelman keskeinen tunnetila on kaipaus ja suru, lukijan kokemus teoksesta on lempeän lohdullinen.

Jaakko Yli-Juonikkaan palkintoromaani Uneksija on poeettinen kertomus, joka risteilee lyyrisen ja proosallisen välillä. Arvoituksellinen tarina kertoo unisaarnaajana maata kiertävästä Eino Teräksestä, joka esiintyy puhumalla unessa maksua vastaan.

Kalevi Jäntin rahaston kirjallisuuspalkinto jaetaan vuosittain nuorille kirjailijoille. Palkinnon on saanut yhteensä 100 kirjailijaa. Viime vuonna palkittiin Marko Hautala, Elina Hirvonen ja Harry Salmenniemi.

.
.