Hyppää sisältöön

Saksalaistesti: Kallis kahvinkeitin ei pysty parempaan kahviin

Kahvinkeittimen hinnalla on vain vähän tai ei ollenkaan vaikutusta kahvin makuun. Saksan tuotetestaussäätiö Stiftung Warentestin mukaan jo parilla kympillä saa laitteen, jolla keittää hyvät suodatinkahvit. Yllättäen kahvin makuun vaikuttaakin enemmän, miten täynnä pannu on.

Kuva: Stiftung Warentest

Riippumaton Stiftung Warentest testasi 15 perinteistä lasikannulla varustettua keitintä. Lisäksi yksi keitin oli varustettu termoskannulla. Seitsemän testatusta tuotteesta on saatavissa niin lasi- kuin termoskannulla.

Suodatinkeittimistä halvin maksoi Saksassa 18 ja kallein 196 euroa. Mukana oli tunnettujen merkkien kuten AEG:n, Braunin, Boschin, Krupsin, Philipsin, Siemensin ja Tefalin hyvin myyviä malleja sekä halpatuotteita ja luksuskeittimiä.

Vaikka espressoon ja muihin erikoiskahveihin pystyvät automaattilaitteet ovat yleistyneet, myydään Saksassa tänä vuonna edelleen noin 3,4 miljoona perinteistä suodatinkeitintä.

Paras kahvi 25 eurolla

Testaajien mukaan kalliista keittimestä ei ole hyötyä. Testin voittajalaite Severin KA4156 maksaa Saksassa 25 euroa. Jos arvosteluperiaatteena pidetään pelkästään kahvin makua, oli testin paras niin ikään 25 euroa maksava Melitta Enjoy 100201.

Halvoissa laitteissa veden pinnankorkeus on usein vaikeampi tarkistaa ja keittimen osat eivät istu käteen yhtä kauniisti kuin merkkituotteissa. 18 euron hintainen Unold 28031 oli esimerkki keittimestä, joka tekee hyvät kahvit mutta on käsiteltävyydeltään heikompi.

Juotavana pysyy halvallakin

Testaajat eivät onnistuneet löytämään suurta eroa myöskään keittimien kyvyssä pitää kahvia lämpimänä. Kaikilla keittimillä kahvi viileni tunnissa 6 - 10 astetta. Melittan termoskannullisella mallilla Enjoy Therm lämpötila putosi tosin vain kolme astetta.

Sekä hyvää kahvia että hyvää käsiteltävyyttä saa testaajien mukaan Siemensin 94 euroa maksavalla TC86303-keittimellä tai Boschin Styline TKA8013 -laitteella.

Suomessakin suositun valmistajan luksuskeitin Technivorm Moccamaster KBG 741 ei testin mukaan tarjoa kahvin ystäville mitään todellista lisäarvoa halpoihin laitteisiin verrattuna.

Stiftung Warentest toteaa loppuyhteenvedossaan, että suuria eroja kahvin maussa ei eri keittimien välillä pystytty osoittamaan. Maku vaihteli kuitenkin sen mukaan, keitettiinkö samalla keittimellä täysiä vai vajaita pannullisia.

.
.