Hyppää sisältöön

YK:n ilmastokokousta varjostavat synkät pilvet

Odotukset huomenna maanantaina alkavaan YK:n ilmastokokoukseen eivät ole korkealla. Paine kohti kaikkia maita koskevaan ilmastosopimukseen on kova, sillä ilmastoa lämmittävien hiilidioksidipäästöjen määrä vain lisääntyy kiihtyvällä vauhdilla. Etelä-Afrikan Durbanissa yritetään jälleen kaikkia maita sitovaan sopimukseen, mutta usko näyttää hiipuneen.

Aamuruuhka huononsi ilmanlaatua Pekingissä kesäkuussa 2009. Kuva: Diego Azubel / EPA

Ilmastoa lämmittävien hiilidioksidipäästöjen määrä on lisääntynyt ennätyslukemiin.. Pääsyynä on lisääntynyt fossiilisten polttoaineiden kuten öljyn ja kivihiilen käyttö.

Paineita ilmastotalkoissa kasataan nyt energiankäyttöä lisääviin kehittyviin maihin.

- Vaikka kehittyneiden maiden - meidän noin miljardin ihmisen päästöt hieman laskisivatkin, kehitysmaiden ja kehittyvien maiden kuuden miljardin ihmisen päästöt kasvavat ja se on oikeastaan heille suotavaakin, erikoistutkija Heikki Tuomenvirta Ilmatieteen laitokselta muistuttaa.

Ilmastoneuvottelujen vaikeuksia lisää se, että Kiina on jo etukäteen ilmoittanut, ettei se aio sitoutua minkäänlaisiin päästötavoitteisiin. Kiina tuottaa tällä hetkellä eniten päästöjä.

Myös Yhdysvallat vaikea pala

Myös suuria päästöjä tuottava Yhdysvallat on vaikea pala. Maa ei ole sitoutunut edes Kioton ilmastosopimukseen, joka on ainoa voimassa oleva sopimus päästöjen rajoittamiseksi.

Vaikka maanantaina alkavassa Durbanin ilmastokokouksessa Kioton sopimus saisi jatkoa, sopimus kattaisi vain 16 prosenttia maailman päästöistä.

Kaksi vuotta sitten Kööpenhaminan ilmastokokous päättyi pahaan epäonnistumiseen eikä suurta läpimurtoa odoteta myöskään Etelä-Afrikassa. Saavutuksena pidettäisiin jo sitä, että kokous päättäisi aloittaa Kioton jatkosopimuksen valmistelun.

Ilmaston lämpeneminen aiheuttaa ääri-ilmiöitä kuten rankkasateita ja kovia helteitä.

.
.