Hyppää sisältöön

Tutkinta jatkuu kuulusteluilla ja ruumiinavauksilla

Uudenvuodenaattona Espoossa tapahtuneiden viiden surman tutkinta jatkuu silminnäkijöiden ja kauppakeskus Sellon Prisman työntekijöiden kuulusteluilla. KRP:n mukaan surmansa saaneiden oikeuslääketieteelliset ruumiinavaukset ovat alkaneet lauantaina.

Kuva: Poliisi

Poliisilla ei ole uutta kerrottavaa tutkinnasta perjantain jälkeen. Silminnäkijöiden kuulustelut jatkuvat ja surmansa saaneiden oikeuslääketieteelliset tutkimukset ovat alkaneet. Sellon kauppakeskus on avannut ovensa lauantaina kello 9, mutta kauppakeskuksen Prisma pysyy suljettuna ainakin maanantaiaamuun, jolloin päätetään sen avaamisesta.

KRP:n Tero Haapala kertoi aamulla YLE Uutisille, että murhien tekotavasta tai motiiveista ei ole tullut esiin uutta tietoa.

Poliisi ei ole vielä saanut selville, surmasiko Shkupolli naisystävänsä ennen vai jälkeen Prisman surmia. Siitä saadaan lisää tietoja ruumiinavausten jälkeen, jotka tehdään lauantaina. Poliisi pitää mahdollisena, että naisystävä surmattiin ensin.

Naisystävän surman tekotapa on poliisin tiedossa, mutta sitä ei vielä julkisteta, koska tutkimukset ovat kesken. Poliisi ei myöskään kerro kauppakeskuksessa surmattujen nimiä muun muassa omaisten pyynnöstä.

Surmatut miehet esimiesasemassa

Kosovon albaani Ibrahim Shkupolli ampui torstaina neljä ihmistä Espoon Sellon Prismassa. Lisäksi hän surmasi entisen naisystävänsä tämän asunnossa Espoossa ja ampui lopulta itsensä asunnossaan Espoossa.

Shkupollin liikkumisesta Prismassa tiedetään, että hän surmasi ensin kauppakeskuksen ensimmäisessä kerroksessa kaksi miestyöntekijää, jonka jälkeen hän siirtyi kaupan toiseen kerrokseen. Toisessa kerroksessa hän surmasi miehen ja naisen. Surmatut miehet olivat YLE Uutisten tietojen mukaan Prismassa esimiesasemassa. Surmien välillä hän kävi pikaisesti ulkona. Mitään viestiä poliisilla ei ole tiedossa, eikä surmaaja tiettävästi keskustellut uhriensa kanssa ennen tekoja. Valvontakameroille on tallentunut osa tapahtumista, mutta osa surmapäivän tapahtumista kaupassa on jäänyt tallentumatta katvelaueiden takia.

Teon motiivi edelleen auki

Keskusrikospoliisi selvittää edelleen myös teon motiivia ja etsii viiden surmatun työntekijän yhteyksiä. Rikosylikomisario Tero Haapalan mukaan poliisi tutkii muun muassa koston tai mustasukkaisuuden osuutta asiassa.

Haapala ei vahvista tietoja, joiden mukaan teko olisi kosto jostain. Hänen mukaansa mitään motiiviin liittyvää linjaa ei voida vielä vahvistaa tai sulkea pois.

Poliisi on kertonut, että epäillyn ja hänen entisen naisystävänsä parisuhteeseen liittyvät ongelmat ovat yksi tutkintalinjoista. Heidän suhteensa oli kestänyt useita vuosia.

Shkupolli oli lähestymiskiellossa huhtikuusta alkaen

Poliisin mukaan surmattu naisystävä oli tehnyt rikosilmoituksen laittomasta uhkauksesta 1. huhtikuuta 2009. Sen perusteella poliisi määräsi Shkupollin väliaikaiseen lähestymiskieltoon, jonka käräjäoikeus myöhemmin vahvisti laajennettuna lähestymiskieltona.

Laajennettu lähestymiskielto koski myös surmatun naisen työpaikkaa.

Poliisin mukaan entinen naisystävä oli tehnyt 16. marraskuuta rikosilmoituksen lähestymiskiellon rikkomisesta. Poliisi kertoo Shkupollin yrittäneen soittaa naiselle kerran ja lähettäneen tälle yhden tekstiviestiin. Kummassakaan yhteydenotossa ei ollut mitään erityisen uhkaavaa.

Prisman vartijoilla oli tieto lähestymiskiellosta, kertoo HOK-Elannon toimitusjohtaja Matti Niemi. Kauppakeskus Sellon vartijoilla tietoa ei ollut.

Uhrit valittu ilmeisesti etukäteen

KRP:n mukaan surmien tekotapa osoittaa, että uhrit on valittu tarkoituksella. Surmien motiivista poliisilla ei vielä ole varmaa tietoa, mutta epäillyn ja hänen entisen naisystävänsä parisuhteeseen liittyvät ongelmat ovat yksi tutkintalinjoista.

Haapalalla ei ole tiedossa, että Sellon henkilökuntaa olisi varoitettu tekoa edeltävinä päivinä mahdollisesta vaarasta.

KRP:n Tero Haapalan mukaan Shkupolli on hakenut aiemmin Suomen kansalaisuutta ainakin kerran, mutta hän ei ole sitä saanut. KRP:llä ei ole tietoa, että Shkupollilla olisi ollut huomattavaa rikosrekisteriä Kosovossa.

- Meillä ei ole tarkkaa tietoa hänen silloisen Jugoslavian ajoiltaan noin 20 vuotta sitten. Kaikkien tiedossa kuitenkin on, että siellä oli silloin hyvinkin epävakaa tilanne. Emme tiedä, onko Shkupolli käynyt asepalveluksen siellä, Haapala kertoo.

Espoon eilisistä murhista epäillyn Ibrahim Shkupollin asunnon pihalta on löydetty punainen Volkswagen Golf -henkilöauto, jonka omistaja on surmansa saanut Shkupollin entinen naisystävä. Poliisi pyytää yleisön havaintoja siitä, onko Shkupolli mahdollisesti käyttänyt autoa eilisen aamupäivän aikana. Auto on vuosimallia -94 ja sen rekisterinumero on LGJ-765.

Kaikki havainnot Shkupollin liikkumisesta eilisen aikana pyydetään ilmoittamaan keskusrikospoliisille numeroon 071 878 6891.