Hyppää sisältöön

Suomalainen peruskoulumalli viedään Abu Dhabiin

Suomen kiitettyä koulujärjestelmää viedään arabimaihin. Arabiemiraateissa sijaitseva Abu Dhabi ryhtyy nimittäin kehittämään opetusjärjestelmäänsä suomalaisopein.

Kuva: YLE

Maahan aiotaan perustaa kaksi suomalaisen mallin mukaista peruskoulun ala-astetta. Suomalaisille opettajille tarjoutuu mielenkiintoisia työmahdollisuuksia, jos koulutusvientihanke etenee toivotusti. Suomesta on tarkoitus rekrytoida 18 opettajaa, kaksi rehtoria sekä muutamia erityisopettajia.

Hanketta vetää Jyväskylän yliopiston omistama konsulttiyritys, jonka johtaja neuvottelee parhaillaan Abu Dhabissa.

- Suomalaisopettajat opettavat neljää ainetta englanniksi ja muut aineet opetetaan paikallisten opettajien toimesta, kertoo Uniservices-yrityksen toimitusjohtaja Timo Juntunen.

- Me olemme erittäin tyytyväisiä siitä, että ollaan tässä vaiheessa ja erittäin optimistisia, että tämä kauppa saadaan aikaan.

Vastausta suomalaisten tarjoukseen odotetaan jo helmikuun puolivälissä. Hankkeelle antaa vauhtia myös elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen vientivaltuuskunta, joka tapaa huomenna emiraattien kruununprinssin.

- Etukäteistoiveissa on nimenomaan esitetty hänen taholtaan sitä, mitä koulutuksellisessa osaamisessa ja koulutusviennissä Suomi pystyy tarjoamaan, Pekkarinen selittää.

Koulutusta paketoidaan myyviksi tuotteiksi

Abu Dhabi on aiemminkin ostanut koulutusta. Vuonna 2006 Sorbonnen yliopisto avasi sivuyliopistonsa, jossa annetaan opetusta 13 000 euron vuosimaksulla. Suomen opetusministeriöstä kerrotaan, että juuri arabimaista on tullut runsaasti tiedusteluja.

Arabimaita kiinnostaa ainakin suomalainen opettajakoulutus, sanoo opetusministeriön korkeakouluyksikön johtaja Anita Lehikoinen.

- Lisäksi meidän sosiaalialan koulutus kiinnostaa, Lehikoinen lisää.

Kysyntä halutaan hyödyntää ja parhaillaan ministeriössä laaditaan koulutusvientistrategiaa. Siinä painotetaan, että koulutusta pitäisi nyt osata paketoida myyviksi tuotteiksi.

.
.