Hyppää sisältöön

Brax: Hyväksikäyttölakiin tulossa tiukennuksia

Oikeusministeriössä valmistellaan tiukennuksia lasten hyväksikäyttöä koskevaan lainsäädäntöön. Pedofiliasta tuomittujen on nykyisin liian helppo päästä työskentelemään lasten kanssa.

Oikeusministeri Tuija Brax myöntää, että laissa on aukkoja.

- Meillä on tässä lainsäädännössä aukkoja, joita työryhmä käy paikkaamaan. Työryhmän on määrä saada työnsä valmiiksi maaliskuussa. Myös rangaistustasossa on ongelmia ja siksi epäkohtia on käyty korjaamaan. Tämä on vakava asia ja siksi ongelmia on käyty korjaamaan. Tämä on meillä ministeriössä kärkihankkeita, sanoo oikeusministeri Tuija Brax.

Suurimpana puutteena hyväksikäyttölainsäädännössä Brax pitää sitä, että ainoastaan hyvin vakavat asiat jäävät rikosrekisteriin.

- Lapsiin kohdistuvassa seksuaalirikollisuudessa rangaistustaso on epäyhtenäinen ja paikoitellen liian lievä. Oikeusministeriön työryhmä tekee nyt esityksen siitä, miten nämä ongelmat korjataan.

Pystytäänkö sitten lainsäädännöllä puuttumaan itse ongelmaan eli pedofiliaan?

- Tiettyyn rajaan asti pystytään ja paremmalla lainsäädännöllä pystytään, mutta sen lisäksi tarvitaan koulutusta ja yleistä ymmärrystä siitä, miten pystytään suojaamaan lasta paremmin. Tarvitaan lastensuojelurikosten ilmoittamisen tekoalttiutta.

- Hyvä muutos on tapahtunut uuden lastensuojelulainsäädännön myötä, mutta vieläkin meillä on aikuisten keskuudessa taipumusta sulkea silmät, sanoo oikeusministeri Tuija Brax.

.
.