Hyppää sisältöön

Ruotsin kokoomuksen vaaliskandaali paisuu

Ruotsin kokoomus on keskeyttänyt ehdokkaidensa valitsemisen syksyn valtiopäivävaaleja varten Tukholman alueella. Tukholman aluejärjestö tutkii keskuudessaan paljastunutta vaalivilppiskandaalia, johon on sekaantunut ilmeisesti jopa kansanedustajia.

Perjantaina Ruotsin kokoomuksen uudeksi huippunimeksi povattu Mats Rudin luopui vaaliehdokkuudesta, kun hänen kerrottiin maksaneen puolueen uusien jäsenten jäsenmaksuja. Rudinin toiminnan katsottiin rikkoneen puolueen sääntöjä ja olleen verrattavissa äänten ostamiseen.

Useat Ruotsin tiedotusvälineet kertovat sunnuntaina, ettei Rudin toiminut yksin. Tiedotusvälineiden paljastusten mukaan ainakin viisi korkea-arvoista kokoomuspoliitikkoa on muodostanut salaisen vaalikartellin, jonka tarkoituksena on ollut varmistaa heidän sijoittumisensa korkealle puolueen sisäisessä ehdokasvaalissa.

Vaalikartellissa on tiettävästi ollut mukana ainakin yksi kansanedustaja sekä Tukholman kaupunginvaltuuston ja maakuntapäivien jäseniä.

Expressen-lehden vahvistamattomien tietojen mukaan vaalikartelli toimi siten, että kun puolueeseen värvättiin uusia jäseniä, vaalikartellin jäsenet maksoivat jäsenmaksut ja samalla pitivät huolen, että uusille jäsenille annetuilla vaalilipuilla äänestettiin kartellin jäseniä.

Dagens Nyheter -lehden mukaan epäilyksiä kohdistuu erityisesti Hässelby-Vällingbyn vaalipiiriin, jonka kokoomuslaisista asukkaista ehdokasäänestykseen osallistui jopa 70 prosenttia, kun Tukholmassa keskiarvo oli 32 prosenttia.

Puolueen jäsenmäärä on kyseisellä alueella moninkertaistunut vuoden aikana. Lehden haastattelemien, nimettöminä pysyttelevien tiedonantajien mukaan vaalipiirin somaliväestöä on rekrytoitu voimakkaasti puolueen riveihin. Rekrytoijana olisi ollut vaalikartellin kuuluvan henkilön somalilainen ystävä.

Tukholman kokoomuksen asiamies Sverker Eriksson sanoo Expressenin haastattelussa olevansa paljastuksista äärimmäisen järkyttynyt. Ehdokasvaali on nyt jäädytetty viikon ajaksi, kun Eriksson tutkii paljastuksia.

Expressenin mukaan vastaavaa vaalivilppiä epäiltiin jo vuonna 2006, mutta tuolloin epäilykset vaiettiin kuoliaiksi.