1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomalaiset juopporotat siirretään rahapulan takia Yhdysvaltoihin

Alkoholitutkimus vähenee Suomessa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen säästöjen takia alaa tutkivien biotieteilijöiden määrä puolittuu. Myös Suomessa koe-eläimiksi jalostetuista juopporotista luovutaan. Tutkijat arvioivat, että Suomi jää alan tutkimuksen kärkipaikalta pelkäksi tarkkailijaksi.

Kuva: YLE

Helsingin yliopiston koe-eläinlaboratoriossa suuri määrä rottia auttaa tieteen etenemistä juomalla alkoholia. Biotieteellisissä alkoholituktimuksissa on jo 60-luvulta lähtien käytetty Suomessa jalostettuja rottakantoja. AA-rotta oppii viikossa juopoksi. Jos tarjolla on vettä ja alkoholijuomaa, se valitsee aina alkoholin.

Raittiit ANA-rotat ovat vallan toista maata. Niiden häkeissä tyhjentyvät vain vesipullot, alkoholiin eläimet eivät koske. Rottakantojen avulla on selvitetty lukuisia asioita riippuvuuden kehittymisestä aivoissa. Esimerkiksi alkoholismin hoidossa käytettävästä naltreksonihoidosta saadaan osittain kiittää rottia.

Nyt alan tutkimusta leikataan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen säästöjen takia alkoholitutkimuksen parissa työskentelee pian noin 20 henkeä aiempaa vähemmän. Tutkijat muistuttavat että aivojen mekanismit ovat vasta alkaneet selvitä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Kalervo Kiianmaa arvioi, että lääkehoitojen kehittämistä pitäisi jatkaa.

- Tutkimuksen alla on paljon lääkeaineita joiden tarkoituksena on hillitä juomista, estää retkahduksia, tai vaikuttaa stressinhallintaan. Nämä kaikki ovat olennaisia seikkoja alkoholismissa, kuvaa Kiianmaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Pekka Puska katsoo, että leikkaukset tehtiin pakon edessä. Hänen mukaansa Terveyden ja hyvinvoinnin laitokseen oli kertynyt runsaasti tutkimusta Stakesista, Kansanterveyslaitoksesta ja Alkosta, joten osa leikattiin pois. Puska kuitenkin toivoo, että alan tutkimusta jatkettaisiin esimerkiksi yliopistoissa.

- Biolääketieteen perustutkimus on tuottanut paljon uutta tietoa riippuvuudesta. Minusta on tärkeää, että Suomi on mukana tässä tutkimuksessa, hän arvioi.

Rotille lentolippu Yhdysvaltoihin

Helsingin yliopiston farmakologian professori Esa R. Korpi pitää Puskan ajatusta tutkimusperinteen siirtämisestä yliopistoihin hyvänä, mutta muistuttaa että yliopistot eivät voi noin vain ottaa uusia tehtäviä.

- Täällä ei ole mitään ylimääräistä kakkua jolla voitaisiin palkata esimerkiksi kaksikymmentä henkilöä ja varustaa laboratorioita, hän tiivistää.

THL:n säästöt näkyvät myös koe-eläinlaboratoriossa. Juoppojen ja raittiiden rottien kantoja aletaan kesästä alkaen siirtää Yhdysvaltoihin. Tämän jälkeen suomalaistutkijoiden on vaikea päästä tekemään rottakokeita. Farmakologian professori Esa Korpi pitää eläinten lähtöä takaiskuna.

- Rotilla voidaan tehdä vaativia testejä ja mallintaa erilaisia aivojen prosesseja. Esimerkiksi miten opitaan käyttämään huumeita ja miten huumeiden käytöstä opitaan pois, hän sanoo.

Myös Korpi pitää tärkeänä että alkoholi- ja riippuvuustutkimusta jatkettaisiin Suomessa. Helsingin yliopisto on esittänyt alalle mm. omaa tutkijakoulua, mutta toistaiseksi opetusministeriö ei ole tukenut hanketta.