Chilen jättijäristys saattoi lyhentää vuorokautta

Chilen voimakas maanjäristys saattoi lyhentää vuorokautta. NASA:n tutkijoiden mittausten mukaan vuorokausi on nyt 1,26 mikrosekuntia aiempaa lyhyempi. Lauantaina sattunut järistys oli voimakkuudeltaan 8,8 Richterin asteikolla.

Vuorokauden pituus määrittyy sen mukaan, kuinka nopeasti maapallo pyörähtää akselinsa ympäri. Mitä nopeampi pyörähdys on, sitä vähemmän aikaa vuorokausi kestää.

Maanjäristys voi nopeuttaa maapallon pyörimisliikettä, jos maapallon massaa siirtyy järistyksessä lähemmäs maapallon keskipistettä. Sama ilmiö on esimerkiksi taitoluistelussa - luistelijan piruetti kiihtyy, kun tämän kädet ja jalat siirtyvät lähelle vartaloa.

Vastaavasti maanjäristys voisi myös pidentää maapallon vuorokautta, jos maapallon massaa siirtyy järistyksessä keskipisteestä poispäin.

Järistysten aiheuttamat muutokset ovat NASA:n tutkijan Richard Grossin mukaan pysyviä, "mutta erittäin, erittäin pieniä".

Chilen maajäristyksen mahdollisesti aiheuttama vuorokauden lyhentyminen ei ole ennenkuulumatonta. Tappavan tsunamin vuonna 2004 aiheuttanut maanjäristys lyhensi maapallon vuorokautta lähes seitsemällä mikrosekunnilla, kertoo uutiskanava CNN. Tuolloin järistys oli voimakkuudeltaan yli 9 Richterin asteikolla.

Mikrosekunti on sekunnin miljoonasosa. Maapallo pyörähtää akselinsa ympäri 24 tunnissa eli 86 400 sekunnissa.