Tutkimus: Psykopaatin aivot eivät välitä rangaistuksista

Psykopaattinen ihminen tavoittelee porkkanaa, vaikka uhka saada keppiä olisi huomattavasti suurempi, kertoo tuore yhdysvaltalaistutkimus. Edun tavoittelu jopa oman hengen uhalla johtuu aivokemiasta.

Kuva: Ludovic Di Orio / Yle

Vanderbiltin yliopiston tutkimus julkaistiin sunnuntaina Nature Neuroscience -tiedejulkaisussa. Tutkimuksen mukaan psykopaattinen ihminen tavoittelee palkkioita, vaikka epäonnistuminen olisi onnistumista todennäköisempää. Aivokemian vuoksi psykopaatti ei välitä hengenvaarasta itseä tai muita kohtaan, jos vaihtoehtona on palkkio.

Aiempien tutkimusten perusteella tiedetään, että psykopaatit tuntevat pelkoa ja empatiaa muita ihmisiä vähemmän. Vanderbiltin tutkimus paljastaa, että psykopaatit kärsivät liian voimakkaasta impulsiivisuudesta ja viehätyksestä riskeihin.

- Psykopaatit tuntevat niin suurta vetovoimaa palkkiota - tai porkkanaa - kohtaan, että se sumentaa huolen mahdollisesta riskistä eli kepistä, tutkimusryhmän jäsen David Zald kuvailee.

Avaintekijänä pidetään aivojen välittäjäainetta dopamiinia, joka säätelee käytökseen vaikuttavia tekijöitä, kuten motivaatiota, rangaistusta ja tyydytystä. Muun muassa kokaiini, alkoholi ja nikotiini vaikuttavat dopamiinineritykseen.

Tutkimus perustuu vapaaehtoisten koehenkilöiden - rikollisten ja muiden henkilöiden - aivokäyriin. Vapaaehtoisten taipumus psykopatiaan arvioitiin psykologisilla testeillä.

Tutkimuksen ensimmäisessä vaiheessa koehenkilöille annettiin amfetamiinia. Se laukaisi neljä kertaa enemmän dopamiinia psykopaattien aivoissa verrattuna muihin koehenkilöihin.

- Tutkimuksen perusteella hyperreaktiivinen dopamiinineritys saattaa aiheuttaa psykopaattista ongelmakäytöstä, kuten väkivaltarikollisuutta, rikoksenuusimista ja päihderiippuvuutta, tutkimusryhmän johtaja Joshua Buckholtz sanoo.

Toisessa vaiheessa vapaaehtoisille luvattiin rahapalkkio yksinkertaisesta tehtävästä. Psykopatiaan taipuvien koehenkilöiden dopamiinikeskus aktivoitui testissä muita enemmän.

- Kun psykopaatit keskittyvät palkkioon, he eivät pysty suuntaamaan huomiotaan muualle ennen kuin ovat sen saavuttaneet, Buckholtz tiivisti.