Tomaatin geeni saattaa tehota syöpään

Tomaatintaimien geeniä voidaan käyttää syöpäsolujen tuhoamiseen, kertoo ruotsalaisen Lundin yliopiston tuore tutkimus. Tutkijat toivovat, että muutaman vuoden kuluttua tomaatin geenejä voidaan hyödyntää syöpähoidoissa, kirjoittaa Sydsvenskan-lehti.

Kuva: YLE/ Arja Lento

Tutkimuksessa tomaatin geenejä yhdistettiin AZT-lääkkeeseen, jota käytetään HI-viruksen hoitoon. Yhteisvaikutus sai geenin räjähtämään ja tuhoamaan syöpäsoluja.

- Voi sanoa, että tomaatin geeni vaikuttaa kuin itsemurhapommi, kertoo professori Jure Piskur.

Tomaatissa geeni toimii geenimassan rakentajana ja korjaajana. Yhdessä HI-lääkkeen kanssa geeni kuitenkin muuttuu tehokkaaksi aseeksi.

- Olemme kokeilleen satoja eri organismeja satojen eri lääkkeiden kanssa. Paras yhdistelmä on tomaattigeeni ja AZT-lääke, Piskur sanoo.

Piskurin mukaan geeniterapioilla ei toistaiseksi voida parantaa syöpää. Sen etenemistä voidaan ainoastaan hidastaa.

Hän kuitenkin toivoo, että tomaatin geeneistä saataisiin kehitettyä hoito, joka myös parantaa syövän. Geeniterapiatutkimusta on tehty yli 20 vuotta, mutta aihe on yhä eettisesti ja poliittisesti herkkä.

- Olisi toki yksinkertaisempaa, jos voitaisiin sanoa, että ihmisten pitää syödä tomaatteja ja he voivat paremmin, mutta se ei auta. Tämäntyyppistä lääketiedettä kohtaan on vastarintaa, Piskur sanoo.