Moskova viettää tänään surupäivää

Moskovan kaupunki on julistanut tiistain surupäiväksi tuhoisten pommi-iskujen jälkeen. Venäjän presidentti Dmitri Medvedev laski eilen toisena kohteena olleelle metroasemalle ruusuja, ja pääministeri Vladimir Putin kohtasi loukkaantuneita sairaalassa.

Kuva: Maxim Shipenkov / EPA

Putinin mukaan maanantain iskuihin syylliset "tuhotaan" ja "lainvalvonta tekee kaiken, jotta rikolliset löydetään".

Kaksi itsemurhapommittajaa tappoi kahdella metroasemalla Moskovan keskustassa 39 ihmistä. Luku nousi tiistaiaamuna yhdellä, kun vakavasti loukkaantunut nainen kuoli sairaalassa. Ainakin runsaan 60 vammautuneen joukossa oli myös ulkomaalaisia, ja moni uhri vietiin sairaalaan kriittisessä tilassa.

Moskovan metro jatkoi toimintaansa iskuista huolimatta ja vain yksi linja suljettiin väliaikaisesti. Toinen pommikohde, Lubjankan asema avattiin maanantai-iltana, koska tunneli marmoriseinät kärsivät vain pientä vahinkoa. Kaupungin metroverkko on tiettävästi maailman vilkkain heti Tokion jälkeen.

- Metrosta on tullut vaarallinen, mutta käytän sitä jatkossakin. Jotenkin pitää päästä kouluun, yliopistoon tai töihin, kertoi asemalla odottanut Vasili Vlastinin uutistoimisto AFP:lle.

Ääri-islamistit riemuitsivat verkossa

Pommi-iskujen epäillään olleen pohjoiskaukasialaisten tekemiä, mutta Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin mukaan terroristit ovat saaneet ehkä apua kauempaa. Lavrov lausui, että Afganistanin ja Pakistanin rajaseudulla toimivat kapinallisryhmittymät ovat ehkä avustaneet Moskovan eilisten itsemurhapommien järjestämisessä.

Hän ei maininnut al-Qaidaa nimeltä, vaikka verkosto toimii juuri kyseisellä seudulla. Sieltä jäljet johtavat joskus Kaukasiaan, Lavrov sanoi.

Al-Qaida-myönteisillä nettisivuilla on juhlittu pommi-iskuja ja kutsuttu marttyyreiksi kahta naista, joita epäillään tapausten itsemurhapommittajiksi.