Hyppää sisältöön

Energiayhtiöt eivät anna tuhkaansa lannoitekäyttöön

Vaikka lukuisat energiayhtiöt käyttävät puuta voimanlähteenä, puunpoltosta syntyvää tuhkaa on vaikea saada hyötykäyttöön. Energiayhtiöille on edullisempaa kipata tuhkajäte omille läjitysalueilleen.

Tuhkasta metsälannoitetta tekevän FA Forestin tehtaalle Liperiin joudutaan kuljettamaan tuhkaa satojen kilometrien päästä, kertoo toimitusjohtaja Hannu Tukiainen. Kysyntää tuhkalannoitteelle olisi enemmän kuin tuhkalannoitetta tuottavat yritykset voivat kattaa, Tukiainen kertoo.

Hän arvelee, että suurin syy välinpitämättömyyteen on asenteissa. Toisaalta suurten tuhkamäärien kuljettelu hyötykäyttölaitoksille myös maksaa enemmän kuin jättäminen polttolaitoksen viereen läjitysalueelle.

Jos polttoyritykset joutuisivat maksamaan tuhkan läjityksestä saman hinnan kuin viemisestä kaatopaikoille, nousisivat yhtiöiden jätekustannukset moninkertaisiksi. Tällöin hyötykäyttökin tulisi kannattavaksi, Tukiainen laskee.

Tuhkan hyötykäyttöä hankaloittaa myös se, että melko harva bioenergian tuottaja käyttää polttolaitosten voimanlähteinä pelkästään puuta. Useimmat käyttävät puiun ja turpeen sekoitusta. Sekoitepolton tuloksena syntyvä tuhka ei sovellu lannoitekäyttöön yhtä hyvin kuin puhdas puutuhka.

YLE Uutiset