Hyppää sisältöön

Katainen: Kreikka on valtiollinen Lehman Brothers

Kreikan kaatuminen velkoihinsa järkyttäisi Euroopan taloutta valtavasti, sanoo valtiovarainministeri Jyrki Katainen. Hänen mukaansa myös Suomen talous on kytköksissä Kreikan vakauteen.

Kuva: YLE

Katainen osallistui Brysselissä euromaiden valtiovarainministerien kokoukseen, jossa hyväksyttiin Kreikalle annettava tukipaketti.

Katainen perusteli Kreikan avustamista toimittajille kokouksen alla.

- Kreikkaa voidaan pitää valtiollisena Lehman Brothersina joka kaatuessaan järkyttäisi Euroopan taloutta valtavasti. Sen vaikutukset kaikkien valtioiden lainoihin olisivat varmasti negatiiviset, Katainen sanoi.

Lehman Brothers on yhdysvaltalainen investointipankki, jonka konkurssin katsotaan laukaisseen kansainvälisen finanssikriisin syksyllä 2008. Kataisen mukaan Kreikan kaatuminen voisi horjuttaa myös Suomen taloutta.

- Myös Suomen valtion lainojen korot saattaisivat nousta merkittävästi. Joka tapauksessa on selvää että euroalueen talous supistuisi. Sillä voisi olla erittäin kielteinen vaikutus suomalaiseen työllisyyteen, Katainen sanoi.

Kreikan toimet tarkassa syynissä

Hallitus antaa Kataisen mukaan esityksen lisätalousarviosta eduskunnalle huomenna maanantaina. Arvion ainoa kohta on Kreikalle myönnettävä laina-apu. Jos jäsenmaiden parlamentit hyväksyvät tukipaketin, Kreikka saisi ensimmäiset rahansa 12.5.

Kataisen mukaan lainoittajat Euroopan keskuspankki, komissio ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF seuraavat Kreikan talousuudistusten etenemistä tiiviisti. Uutta lainaa myönnetään vuosineljänneksittäin, jos katsotaan, että Kreikka on noudattanut lainan ehtoja.

Katainen arvioi kokouksen alla, että Kreikka-avusta ei tarvinne järjestää ylimääräistä huippukokousta.