Hyppää sisältöön

Historian huonoin euroviisumenestys shokki Ruotsille

Ruotsin euroviisuehdokas, Anne Bergendahlin esittämä This is My Life, karsiutui eilen järjestetyssä semifinaalissa. Tappio on maalle historiallinen - Ruotsi on tähän saakka ollut aina mukana euroviisujen finaalissa.

Anne Bergendahl Kuva: Indrek Galetin / EBU

Ruotsalaiset itse olivat etukäteen erittäin varmoja Bergendahlin menestyksestä. Torstai-iltana Oslossa järjestetyssä Euroviisujen 2. semifinaalissa Ruotsille näytettiin kuitenkin kaapin paikka ja maa äänestettiin ulos kisasta. Aina aiemmin Ruotsi on päässyt finaaliin saakka.

Finaaliin etenivät Georgia, Ukraina, Turkki, Israel, Irlanti, Kypros, Azerbaidzhan, Romania, Armenia ja Tanska. Toisessa semifinaalissa kilpailusta putosivat Ruotsin lisäksi Liettua, Sveitsi, Hollanti, Slovenia, Bulgaria ja Kroatia.

Ruotsalainen iltapäivälehti Aftonbladet kutsuu kisassa menestymättömyyttä "Ruotsin kaikkien aikojen suurimmaksi fiaskoksi". Dagens Nyheter -lehti puolestaan toteaa happamasti, että tällä kertaa ei ollut hyvin esiintyneen ja kauniisti laulaneen Bergendahlin vuoro, vaan jatkoon pääsivät mm. balladisuosikki Israelin Harel Skaat väärin laulamisestaan huolimatta ja Azerbaidzanin R'n'B -tähti Safura ruotsalaisine taustajoukkoineen.

Pettynyt Anna Bergendahlkin otti häviönsä raskaasti ja kieltäytyi aluksi tapaamasta lehdistöä tuloksen selvittyä.

- Olen kuitenkin iloinen ja ylpeä yrityksestäni ja että sain edustaa Ruotsia. Tottakai olen myös tuloksen selvittyä pettynyt. Olen tänä iltana surullinen. Mutta sen jälkeen en halua tätä enää murehtia, totesi Ruotsin huonoimman euroviisutuloksen laulanut Bergendahl Aftonbladetin haastattelussa.

Myös automaattisesti Euroviisujen finaaliin päässeessä Norjassa surraan Ruotsin huonoa menestystä. Tukea on tullut muun muassa Norjan euroviisuehdokkaalta Didrik Solli-Tangenilta, joka kertoi Norjan yleisradioyhtiön NRK:n haastattelussa olevansa tilanteen takia shokissa

- Anna oli selkeästi illan paras esiintyjä, totesi Solli-Tangen haastattelussa.

Anna Bergendahl on 18-vuotias ja hänen esittämänsä euroviisukappaleen olivat säveltäneet ja sanoittaneet Bobby Ljunggren ja Kristian Lagerström. Ljunggrenille This is my Life oli jo viides kappale, joka on valittu Ruotsin euroviisuedustajaksi.

.
.