1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nuoret aikuiset haluavat nyt pariterapiaan

Pariterapian suosio on kasvanut viime vuosina. Terapeutin vastaanotolle hakeutuu etenkin nuoria pareja, jotka haluavat ennaltaehkäistä parisuhteen ongelmia. Nuorilla on usein takanaan pitkä sinkkuhistoria, ja parisuhteen pelisäännöt ovat monella hakusessa.

Parisuhteen ongelmiin haetaan nyt aiempaa innokkaammin ulkopuolista apua. Esimerkiksi seurakuntien tarjoaman, maksuttoman parisuhdeneuvonnan suosio on kasvanut vauhdilla. Suurissa kaupungeissa yhteydenottoja tulee jo niin paljon, ettei keskusteluaikoja riitä kuin pienelle osalle kaikista halukkaista.

- Tilanne meillä on aika kaoottinen. Yhteydenottoja tulee niin paljon, että sisään pääsee vain noin joka viidennelle soittajalle järjestyy tapaamisaika, kertoo Helsingin seurakuntayhtymän johtava perheneuvoja Harry Arvo.

Nuoret miehet haluavat huoltaa parisuhdettaan

Perheneuvoloiden parisuhdeneuvontaan hakeutuu aiempaa enemmän etenkin nuoria pariskuntia. Sama ilmiö näkyy myös yksityisten terapeuttien vastaanotolla ja Väestöliitossa.

Väestöliiton perhetoimintojen johtaja Heli Vaaranen arvioi, että kynnys hakea keskusteluapua on madaltunut, ja toisaalta myös toimivan parisuhteen arvostus on noussut. Vaarasen mukaan etenkin miehet hakeutuvat pariterapiaan aiempaa innokkaammin:

- Yhä useammin mies on ehdottanut kumppanilleen pariterapiaan lähtöä. Miehet myös pitävät erilaisista konkreettisista välineistä, millä parisuhdetta voi hoitaa. Esimerkiksi erilaiset pelit, testit ja lukujärjestykset vetoavat miehiin, Vaaranen kertoo.

Villi sinkkuaika kummittelee parisuhteen taustalla

Pariterapia ei ole enää mikään viimeinen oljenkorsi, vaan etenkin nuoremmat parit haluavat myös ennaltaehkäistä ongelmia. Nuorten ihmissuhdehistoria on usein varsin värikäs, ja takana useita vuosia villiä sinkkuelämää. Niinpä parisuhteeseen siirtyminen vaatii uusien pelisääntöjen opettelemista.

- Nuoret haluavat tietää, mitä yhdessä eläminen oikeastaan tarkoittaa. Monilla on pitkä sinkkuus takana, ja oman elämäntavan muuttaminen parisuhteeseen sopivaksi aiheuttaa usein ahdistusta ja päänvaivaa, Vaaranen sanoo.