Hyppää sisältöön

Riita parisuhteen koossa pitää

Riita kuuluu parisuhteeseen. Jos arjen keskellä ei ehdi riidellä, voi lomalla riidoista tulla sitäkin muhevampia. Riidellessä pärjää parhaiten, kun malttaa myös kuunnella.

Kirsi ja Juha Penttinen Aamu-tv:n studiossa.
Pari- ja seksuaaliterapeutit Juha ja Kirsi Penttinen kertoivat, mihin riitelyä tarvitaan ja miten voi riidellä oikealla tavalla.

Ylen Aamu-tv:n sohvalla vierailleet pari- ja seksuaaliterapeutit Kirsi ja Juha Penttinen ihmettelevät pareja, jotka eivät omien sanojensa mukaan koskaan riitele. Terapeutit miettivät, mihin sellaisen parin ongelmat on laitettu?

Riitely ei tietenkään ole mukavaa, vaikka se tarpeellista olisikin. Lomalla ja lomaillessa riidoista tulee Penttisten mukaan helposti suurempia kuin muulloin.

- Kun ollaan lomalla, niin se pettymys vaan niin paljon suurempi. Tulee ihana loma ja kaikki ei menekään, niin kuin on suunniteltu. Se johtuu siitä, ettei uskalleta sanoa, mitä siltä lomalta halutaan, sanoo Juha Penttinen.

Penttiset muistuttavat, että lomasta ja sen odotuksista olisi keskusteltava jo ennen lomaa. Muussa tapauksessa riskinä on turhautuminen ja pettyminen. Odotukset siitä, miten loman pitäisi mennä, ovat liian suuria.

Rakentava riitelijä antaa toisenkin puhua

Penttisten riitelysuositus sisältää rakentavaa riitelyä. Rakentavassa riitelyssäkään ei aina päästä yhteisymmärrykseen, sillä asioihin ei aina ole heti ratkaisua. Silti kannattaa yrittää.

- Rakentava riitely on sitä, että kun minä puhun, niin sinä kuuntelet. Et keskeytä puhetta ja toisin päin. Rakentavasti riidellessä käytetään minä -muotoa ja riidellään yhdestä asiasta kerrallaan. Useinhan riidoista tulee kasauma, muistuttaa Kirsi Penttinen.

Hyvä vinkki on myös antaa tunneryöpyn hiukan laskea ennen riitelyä. Penttisten mukaan pitää pystyä tunnistamaan, mistä on tullut vihaiseksi.

Riidellessä kuunteleminen on paljon vaikeampaa kuin puhuminen, mutta Kirsi Penttinen kehottaa juuri siinä tilanteessa "kuuntelemaan isoilla korvilla”.

- Riitelemisen mallit tulevat perusperheestä tai aikaisemmasta historiasta. Onkin hyvä miettiä, mitä minä voisin tehdä toisin? On pareja, jotka ovat riidelleet 20 vuotta huomaamatta, että tämä tapa riidellä ei johda mihinkään, toteavat Penttiset.

.
.