Hyppää sisältöön

Aurinkolentokone yrittää ensimmäistä yölentoaan

Aurinkoenergialla kulkeva lentokone suorittaa ensimmäistä yön yli kestävää koelentoaan. Solar Impulse HB-SIA-kone lähti lennolleen Sveitsin Payernesta varhain tänä aamuna.

Solar Impulse -kone auringonpaisteessa
Täysin aurinkoenergialla toimiva kokeellinen lentokone nousi ilmaan aamulla Sveitsissä. Kone yrittää jatkaa lentoaan yön yli.

Kyseessä on ensimmäinen yritys lentää vuorokauden mittainen lento puhtaasti aurinkoenergialla toimivalla lentokoneella. Koneen energiaa varastoivat aurinkopaneelit sijaitsevat koneen siivissä ja yläpinnalla. Varastoidun energian avulla koneen on tarkoitus lentää myös yöllä.

Testiryhmän mukaan lennon päiväosuus sujui hyvin kirkkaan sään ansiosta. Huolenaiheena on se, ehtivätkö koneen aurinkokennot kerätä tarpeeksi energiaa päivällä, jotta kone pystyy lentämään myös yön pimeässä. Testiryhmä on kuitenkin päättänyt jatkaa koelentoa auringon laskemisen jälkeenkin.

Hankkeen takana ovat sveitsiläiset André Borschberg ja kuumailmapalloilija Bertrand Piccard, joka on lentänyt kuumailmapallollaan maailman ympäri.

Jos koelento onnistuu, on hiilikuidusta valmistetulla aluksella tarkoitus lentää Atlantin yli ja myöhemmin maailman ympäri.

.
.