Hyppää sisältöön

Afrikan suurten nisäkkäiden määrä romahtanut 1970-luvusta

Suurten nisäkkäiden määrä on pudonnut Afrikan luonnonsuojelualueilla yli puolella 1970-luvusta, kertoo tuore tutkimus. Muun muassa leijonien ja puhveleiden määrä on pudonnut jyrkästi metsästyksen ja maanviljelyn vuoksi.

Kolme leijonaurosta makailee heinikossa Rhino and Lion -luonnonpuistossa lähellä Johannesburgia Etelä-Afrikassa. Kuva: Gernot Hensel / EPA

Koko Afrikan mantereen kattavan tutkimuksen mukaan suurten nisäkkäiden määrä luonnonsuojelualueilla väheni 59 prosentilla vuodesta 1970 vuoteen 2005.

- Tulokset osoittavat, että Afrikan luonnonsuojelualueet ovat epäonnistuneet ihmisten aiheuttamien uhkien vähentämisessä, raportissa todetaan.

Tutkimusryhmään kuului muun muassa brittiläisen Zoological Society of London -järjestön ja YK:n ympäristöohjelman UNEPin tutkijoita. Tutkimuksessa laskettiin muutoksia muun muassa leijona- ja puhvelipopulaatioissa. Norsut ja sarvikuonot jätettiin kartoituksen ulkopuolelle niitä koskevien myyntirajoitusten vuoksi.

UNEPin edustajan Nick Nuttallin mukaan tulos ei ole yllättävä.

- Afrikan väestö on kasvanut jyrkästi tuona ajanjaksona. Paine ruoan hankkimiseen metsästämällä on valtava, Nuttall kommentoi tiistaina. Myös maanviljelyn leviäminen on vaikuttanut isojen nisäkkäiden levinneisyyteen.

Nuttallin mukaan vertailuksi olisi tehtävä tutkimus populaatioiden muutoksesta suojelualueiden ulkopuolella. Näin saataisiin selville, ovatko suojelualueet onnistuneet edes hidastamaan nisäkkäiden määrän vähenemistä.

Tutkimus julkaistiin maanantaina Biological Conservation -julkaisussa.

.
.