Hyppää sisältöön

Clinton: Iranilaistutkija on vapaa palaamaan kotimaahansa

Yhdysvaltain ulkoministerin Hillary Clintonin mukaan iranilainen ydintutkija Shahram Amiri on vapaa palaamaan kotimaahansa. Vuosi sitten mystisesti kadonnut tutkija ilmestyi Pakistanin suurlähetystöön Washingtonissa.

- Hän on vapaa lähtemään, hän oli vapaa tulemaan, Clinton sanoi tiistaina. Hän kiisti näin iranilaistiedot, joiden mukaan Amiria pidettäisiin Yhdysvalloissa vasten tahtoaan.

Amiri on pyytänyt lähetystöstä turvapaikkaa, mutta hän ilmoitti myös haluavansa kotimaahansa.

Iranin yhteydet Yhdysvaltoihin hoidetaan Washingtonissa Pakistanin lähetystön kautta, sillä virallisesti Yhdysvalloilla ja Iranilla ei ole diplomaattisia yhteyksiä. Ne katkaistiin Iranin vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen yhteydessä.

Tutkijan liikkeistä kuluneen vuoden ajalta ei toistaiseksi ole saatu tietoa. Amiri työskenteli Iranin atomienergiajärjestössä, kunnes matkusti vuosi sitten Saudi-Arabiaan pyhiinvaellukselle. Tämän matkan aikana hän katosi.

Iran on syyttänyt Amirin katoamisesta Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:ta, mutta vahvistusta väitteelle ei ole saatu. Yhdysvallat on kiistänyt siepanneensa Amirin.

Internetissä on viime viikkoina levinnyt kolme outoa videota, joissa jokaisessa puhuja väittää olevansa Amiri. Yhdessä puhuja sanoo, että hänet on lähetetty Yhdysvaltoihin ja kidutettu. Toisessa puhuja kertoo opiskelleensa Arizonassa. Kolmannessa hän sanoo karanneensa Yhdysvaltain agenteilta ja vaatii ihmisoikeusjärjestöjä auttamaan häntä palaamaan Iraniin.

.
.